Базовий прогноз зростання валового внутрішнього продукту на чотири відсотки за рік може бути покращено. У разі вирішення урядом та Верховною Радою питань реструктуризації боргів за електроенергію, прийняття в першому півріччі Податкового кодексу, здійснення структурних реформ у паливній галузі темп зростання ВВП збільшиться. «Ми від нашого оптимістичного сценарію не відмовляємося», — наголосила під час «гарячої лінії» заступник державного секретаря Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Людмила Мусіна.
Під час спілкування з громадянами розглядалися актуальні питання. Від перспектив повернення вкладів та соціального захисту інвалідів до доцільності існування вільних економічних зон, оподаткування малого та середнього бізнесу, просування адміністративної реформи тощо.
Зокрема, пані Мусіна оприлюднила результати щоквартального моніторингу діяльності вільних економічних зон. Сьогодні в країні діє 11 ВЕЗ та 9 територій пріоритетного розвитку. Минулого року до них було залучено інвестицій на 909 млн. доларів. За цей період створено 89 тис. робочих місць. Загалом було затверджено 582 інвестиційні проекти кошторисною вартістю 2,7 млрд. доларів. У перспективі до 2010 року передбачається надходження 15,8 млрд. дол. інвестицій і створення понад 380 тис. робочих місць. Зважаючи на ці показники, на думку Л. Мусіної, можна казати про відчутний ефект діяльності ВЕЗ. Водночас потрібно впорядкувати систему отримання пільг суб’єктами господарювання, яка «потребує ширшого та прискіпливішого аналізу», повідомляє наш кореспондент Олег ДЕНИСОВ.