Минулий рік Коня для мене справді промайнув у шаленому галопі. Я практично перетворилася на загнаного астрологічного покровителя року. Навчання і робота, однорічний син і домашні клопоти, чоловік (залишу без епітетів), нездоров’я бабусі і дідуся... У свої 25 я вперше усвідомила, що навіть у такої здорової і оптимістично налаштованої особи, як я, є межа запасу міцності. Останнім часом частіше спадає на думку, що бракує сил, енергії і настрою. Та й лікарка сказала, що у мене брак заліза в організмі — анемія. І що треба вживати якісь препарати. Але у мене ледь залікований гастрит, тому не кожен апарат підійде. А що порадите ви?

(З листа киянки Олесі КОНОВАЛЕНКО).
По консультацію ми звернулися до гастроентеролога Оксани ГОЛУБ.
— Залізодефіцитні анемії — серйозна проблема нашого часу. У жодному разі не можна нехтувати це: мовляв, то дурниці.
Найчастіше вони виникають внаслідок кровотечі, браку заліза в їжі, під час вагітності і годування дитини. Але можуть бути симптомами й небезпечніших захворювань, наприклад, патології шлунково-кишкового тракту, інфекційних і онкозахворювань.
Тому зверніть увагу на власне здоров’я і обов’язково проконсультуйтеся з фахівцем. А якщо серйозних проблем не виявлять, потурбуйтеся про те, щоб у вашому раціоні було більше залізовмісних продуктів, особливо морепродуктів, овочевих та фруктових (яблучного і гранатового) соків, продуктів тваринного походження (м’яса!).
Необхідна не лише ретельно продумана дієта, а й вживання препаратів заліза. З тих, що гарно себе зарекомендували, можу порадити «Біофер» (виробляється у формі жувальних таблеток з приємним смаком). Він містить 100 міліграмів тривалентного заліза і добову дозу фолієвої кислоти. Токсичність «Біоферу» вдесятеро менша, ніж у препаратів сульфату заліза (двовалентного). До того ж він вирізняється високою абсорбцією (всмоктуванням) і гарною переносимістю (не подразнює слизову кишечника і шлунку). Тому вживати його можуть люди з проблемами шлунково-кишкового тракту. Він не впливає на колір зубів і ясен. Вживати один-два рази на добу незалежно від прийому їжі.
Записала Юлія ПОТАПЕНКО.