Якщо кімнатна рослина захворіла, причин може бути дуже багато:
Верхнє листя зберігає пружність, але жовтіє. Це спричинено, зазвичай, високим вмістом кальцію у грунті чи твердою водою для поливання.
Листя втрачає блиск і здається нежиттєздатним. Імовірна причина — надлишок світла або червоний павутинний кліщ. Спробуйте також просто змити пил...
Крапки чи плями на листі. Якщо воно сухе й коричневе, то, напевне, рослині бракує вологи. Якщо вражені місця м’які, темно-коричневі — це від перезволоження. Якщо крапки та плями білі чи жовтуваті, це може бути спричинено надто холодною водою під час поливання, потраплянням аерозоля чи води на листя або сонячними опіками. Деякі шкідники також спричиняють плямистість листків.
Коричневі кінчики чи краї листя. Причина, насамперед, у сухості повітря. Це може бути також від фізичного пошкодження (коли кінчиків листя часто торкаються).
Листя згортається і опадає. Через брак тепла, перезволоження грунту чи вплив протягів.
Похилене листя. Причина — пересихання або перезволоження грунту внаслідок поганого дренажу чи від частого поливання. Іншими причинами можуть бути надлишок світла (надто якщо листя нахиляється регулярно в середині дня), сухе повітря, висока його температура, замалий горщик або шкідники.
Листя раптом опадає. Швидке опадання без попереднього періоду в’янення чи втрати кольору зазвичай свідчить про перенесений рослиною шок. У дерев’янистих рослин причиною може бути пересихання грунту, а також будь-яка різка зміна умов утримання: перенесення до іншого приміщення чи на подвір’я, протяг чи сильний перепад температури.
Для тільки-но  пересаджених, щойно куплених чи перенесених із однієї кімнати до іншої рослин втрата одного—двох листків природна. Шок від зміни обстановки можна послабити, якщо пересадити рослину в дещо більший горщик, прикрити під час перенесення з магазину в дім і з погано освітлюваного на яскраве світло з частковим перебуванням протягом кількох днів у напівтіні.
Квітка повільно або зовсім не росте. Зимової пори це нормально, тому не хвилюйтеся. Влітку найімовірніша причина сповільнення росту — брак мінеральних речовин, перезволоження грунту, недостатнє освітлення чи замалий горщик.
Опадають пуп’янки. Це знак протесту проти сухості повітря, недостатнього поливання та світла, враження шкідниками, а особливо перенесення горщика з рослиною під час формування пуп’янків до іншого місця.
Рослина не цвіте. Причини — брак освітлення, мала тривалість світлового дня, порушення умов утримання в період спокою.
Строкате листя стає одноколірно-зеленим чи блідими. Причина одна — брак світла. Якщо це можливо, видаліть усі пагони з одноколірним листям і, знову-таки, додайте світла рослині, але не ставте одразу на дуже освітлене місце.
Квіти дуже швидко в’януть. Через недостатнє поливання, сухість повітря, брак світла чи через надмірно високу температуру повітря.
Рвані краї та дірки на листі. Найчастіше з’являється під час фізичного пошкодження свійськими тваринами або людьми (інколи навіть звичайний дотик до ще нерозкритого листка може його пошкодити).
Зелений наліт на керамічному горщику. Надмірна вологість грунту чи поганий дренаж.
Білий наліт на горщику. Ймовірних причин дві — використання для поливання надто твердої води чи надлишок мінеральних речовин.
Підготувала  Уляна СОФІЙСЬКА.