Питання вступу України до ЕвразЕС, виявляється, все ще актуальне. Про це, зокрема, свідчить дискусія, яка розгорнулась у Комітеті Верховної Ради у закордонних справах навколо проекту постанови «Про звернення Верховної Ради України до Президента України Леоніда Кучми щодо входження України до Євразійського економічного співтовариства». Нагадаю, що зараз наша держава має статус спостерігача у цій організації. Вступ же до неї більшість наших високопосадовців, включно з Президентом, вважає передчасним. Аргументи такі: у разі вступу до ЄвразЕС Україна опиниться в повній економічній та політичній залежності від Росії. Крім того, це суперечитиме євроінтеграційному курсу нашої держави. Однак ініціатор проекту Віктор Мироненко (фракція КПУ) переконаний, що цей самий курс слід переглянути. На його думку, ідею євроінтеграції «ми довели до абсурду». Вихід з такої ситуації він бачить в одному — вступі до ЕвразЕС. Мовляв, скасування експортного мита та створення вільної економічної зони дасть змогу Україні заощадити понад півтора мільярда доларів.
Невідомо, чи врятують ці гіпотетичні півтора мільярда економіку України, та факт можливої залежності від російської економіки є очевидним. Уряд зробив детальний аналіз наслідків вступу до ЄвразЕС і виніс рішення про недоцільність такого кроку. Так, з політичної точки зору, вступ до ЄвразЕС є неприйнятним, оскільки ця міжнародна організація передбачає значно вищий рівень інтеграції, аніж, приміром, СНД, аж до створення наддержавних органів. А це суперечить основним засадам зовнішньополітичного курсу України. До того ж не секрет, що близько 90 відсотків товарообороту в межах ЄвразЕС припадає саме на Росію. Крім того, недоцільно також передчасно ховати ГУУАМ, який у разі вступу України до ЄвразЕС, остаточно втратить свою вагу.
Стосовно економічних переваг, на яких наполягає автор законопроекту, то тут теж не все так безхмарно. По-перше, досвід зовнішньоекономічної діяльності членів ЄвразЕС свідчить, що у всіх них, окрім Росії, падає експорт! По-друге, вступ до цієї організації жодним чином не захистить Україну від антидемпінгових розслідувань. По-третє, перспектива створення вільної економічної зони вже з’явилася в рамках СНД. На останньому саміті голів держав СНД у Києві було домовлено, що створення такої зони буде провідною темою для обговорення на ялтинському саміті голів СНД, який відбудеться вже у вересні цього року. І по-четверте, вступ до ЄвразЕС призведе до того, що Україні доведеться переукладати близько 200 міжнародних договорів та угод, а це спричинить руйнацію договірної бази України.
Отож якщо невигідність цього кроку для України настільки очевидна, то чому питання про вступ до ЄвразЕС час від часу таки постає? Певно, це відбувається через те, що частка нашого суспільства не бачить для України іншого майбутнього, окрім чергового союзу з Росією. І, вочевидь, ця частка настільки велика, що залишити поза увагою проросійський варіант розвитку України просто неможливо. Комітет не підтримує самого звернення.