Переможцеві якого обіцяно дві тисячі «зелених»
Творчий конкурс під девізом «Російський світ» для журналістів країн СНД та Балтії оголосила «Российская газета», засновником якої є уряд РФ. Його організатори, на перший погляд, ставлять благородну мету: підтримати журналістів, котрі об’єктивно і творчо висвітлюють відносини пострадянських країн з Росією, становище росіян у країнах СНД та Балтії, проблеми вивчення російської мови, культурні контакти.
Переможець отримає 60 тисяч рублів (за нинішнім курсом 1885 доларів), два другі призери можуть розраховувати на 40 тисяч, а три треті — на 30 тисяч. Шістьох журналістів буде заохочено 15 тисячами рублів. Усіх призерів коштом оргкомітету конкурсу викличуть для нагородження до Москви, а деяким редакція навіть запропонує укласти контракт на постійну співпрацю з газетою.
Викинути тільки на премії 350 тисяч бюджетних рублів урядова газета без санкції згори не могла. А в російських верхах дуже занепокоєні тим, що в колишніх союзних республіках велику увагу приділяють розвиткові національних мов, національної культури і національної самосвідомості. У російській пресі не раз організовували ідеологічні кампанії з так званого захисту російської мови в країнах близького зарубіжжя. Зазвичай особливо дістається країнам Балтії та Україні.
Що тільки не довелося мені прочитати за останні три роки в російських виданнях про «знущання» з російського населення в Україні! Мовляв, влада закриває російськомовні школи, примушує з дитячого садочка вивчати українську мову, складати нею іспити до вузів, послуговуватися нею в роботі і діловому листуванні, спілкуватися в державних установах. Обурення у журналістів викликають спроби впорядкувати проникнення російських видань та телебачення в інформаційний простір України. І ніхто ніколи не каже про те, що в нашій країні дуже багато газет і журналів видаються російською мовою. На цілком законних підставах. Про те, що бібліотечні фонди на 60 відсотків складаються з російськомовних книжок. Про те, що насильно ніхто і нікого не змушує вивчати українську мову і спілкуватися нею.
Цікаво, яких статей чекають організатори конкурсу від учасників? І чи не стане він черговим сигналом до шельмування тих країн СНД, де виявляють турботу про розвиток рідної мови й культури?
Мабуть, не випадково після оголошення творчого конкурсу Ліберально-демократична партія Росії на чолі з В. Жириновським провела біля Посольства України в Росії мітинг під гаслом «Вимагаємо припинити дискримінацію росіян на Україні!» Московська влада його дозволила.
Ще одним ланцюжком цієї кампанії стала прес-конференція відомого своїми антиукраїнськими настроями директора Інституту країн СНД Костянтина Затуліна, призначеного 29 січня мером Москви Юрієм Лужковим директором державної установи «Центр гуманітарного і ділового співробітництва зі співвітчизниками за кордоном — Московський дім співвітчизника». Він закликав владу переходити від слів до діла в захисті співвітчизників та російської мови в країнах СНД та Балтії. І, звісно, Україну не обминув увагою головний захисник співвітчизників. «Мочити» її він буде «по-чорному». Адже, по-перше, треба відпрацювати лужковські гроші, а, по-друге, вичавити з Року Росії в Україні все, що тільки можна. А головне — надати російській мові статусу хоча б офіційної у сусідній країні.
Москва.