Нещодавно в Чугуєві (Харківська область) відбувся всеукраїнський молодіжний фестиваль історичної пісні та рольових ігор «Чугункон» (започаткований 1997 року). Організатор фестивалю — Аліна Немирова, чудовий філолог і перекладач (в її активі переклад «Володаря кілець» Толкієна українською).
Термін «кон», тобто «конвент» (фр. — convent), означає збори, засідання. Конвенти були і за часів Союзу. З 60-х років, після появи клубів любителів фантастики, ідея почала витати в повітрі і досить швидко знайшла втілення. У 70-ті в Свердловську пройшов перший і найвідоміший фестиваль фантастики «Аеліта» (проводиться і в наші дні). Збираються там зазвичай люди, які читають і пишуть фантастику, для визначення кращих творів року, вручення призів, а головне — для спілкування.
Нині найвідоміший — Казанський молодіжний фестиваль «Зиланткон» (виник 1991 року як фестиваль фантастики та рольових ігор, проходить у листопаді). Там щорічно збираються із Росії, України, Білорусі майже 1000 осіб — люди відомі в літературі та бардівській музиці. У нас поки що єдиним українським фестивалем залишається «Чугунок» (скорочена назва конвенту).
Чугуївський кон цікавий для тих, хто любить співати та слухати, і для людей, які захоплюються рольовими іграми.
Рольова гра — ситуація, в якій учасники відіграють (уживаючися в образ) певний типаж людини в заздалегідь загаданих умовах.
Такі ігри проводять у лісі, на кухні, в залі, на різні сюжети (гравець може бути й аристократом при дворі будь-якого Людовика, і магом довільного кольору та віку).
Одним із основних занять на фестивалі була і залишається пісня. Співають та грають тут багато і зі смаком. Любовні наспіви змінюються бойовими маршами, російська, українська та білоруська мови звучать одна за одною без усякої черговості. Добре що бардів і менестрелів на фестивалі вистачає, щоб пісні не змовкали до глибокої ночі.
Ті, хто трішечки стомився від музики, беруться вивчати оголошення, якими обклеєно всі стіни. Тут можна побачити все, чим буде багатий новий ігровий сезон: ігри в різних містах, фестивалі та зльоти.
Кожний, у кого була така можливість, приїжджав на «Чугунок» в історичному чи фантастичному костюмі (часто власноруч пошитому). Зустрічалися такі цікаві варіанти крою та дизайну, що більшість модельєрів були б осоромлені.
І досить складно було вибирати між семінаром із рольового моделювання та музичною історичною виставою. А ще потрібно встигнути на камерну гру, де саме зіткнулися інтереси істот з трьох різних світів. Як таке пропустиш?