Політику США стосовно України останнім часом було переглянуто. Це вчора на прес-конференції у Києві підтвердив посол США в Україні Карлос Паскуаль. Він наголосив, що у найближчому майбутньому США зосередяться на підтримці «ринкової та демократичної України, орієнтованої на інтеграцію до євроатлантичних структур, яка бере участь в антитерористичній кампанії».
Зокрема, пан Паскуаль повідомив, що американці особливо опікуватимуться розвитком в Україні громадянського суспільства, незалежних ЗМІ, малих та середніх підприємств, а також підтримкою регіональних програм. Посол заявив, що американська влада дуже зацікавлена в контактах з українськими посадовцями. Про це, на думку посла, свідчать нещодавні візити до Вашингтона та Нью-Йорка Міністра екноміки та з питань евроінтеграції Валерія Хорошковського і Міністра оборони Віталія Шкідченка. Так, після візиту до США Валерія Хорошковського американська влада зробила одразу дві потрібні Україні заяви. Перша — на засіданні FATF 12 лютого представники США підтримуватимуть зняття санкцій. Друга — Штати сприятимуть вступу України до СОТ.
Однак обсяг фінансової допомоги Україні скорочується. За словами посла, 2002 року він становив 155 мільйонів доларів. Цьогоріч США виділять близько 140 мільйонів доларів. А у 2004-му допомогу Україні заплановано скоротити до 94 мільйонів доларів. Карлос Паскуаль пояснює це тим, що, по-перше, такі країни, як Україна, Росія та Казахстан, продемонстрували свою здатність самостійно знаходити кошти. А по-друге, цю допомогу виділяли в рамках закону «Про підтримку свободи». Посол наголосив, що передбачені цим законом кошти вже вичерпано, тож і допомога скоротилася. Водночас він поспішив заспокоїти численних українських абітурієнтів так званих фулбрайтівських програм — їх фінансування має інші джерела, тому скорочення цих програм не буде.
Багато аналітиків пояснюють таке зменшення уваги до України тим, що адміністрація Джорджа Буша втратила довіру до вищого українського керівництва і тепер усіляко намагається відмежувати Україну від її лідерів. Карлос Паскуаль, зокрема, заявив, що найближчим часом зустрічі на найвищому рівні не заплановано. Стосовно наболілих питань про можливий нелегальний продаж українських «Кольчуг» до Іраку Карлос Паскуаль ствердив: «Жодних змін не відбувається. Поки що не доведено, що передавання таких систем відбувалося, бо ми не отримали від української влади таких відомостей, які дозволили б нам дати однозначну відповідь».
Тим часом навколо самого Іраку ситуація ускладнюється.
Виступ у Раді безпеки ООН держсекретаря США Коліна Пауелла не справив на її членів значного враження: китайська, французька та російська делегації виступили за продовження інспекцій. Карлос Паскуаль прокоментував цю ситуацію так: «У нас є бажання війни через те, що ми прагнемо миру». Водночас він підтвердив, що США у цьому питанні «тісно співпрацюватимуть з ООН».