«Сильні регіони — сильна держава». Цей вислів у різних варіантах часто повторюють народні депутати з мажоритарних округів. На засіданні Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування парламентарії обговорили проект постанови ВР про проведення парламентських слухань «Регіональна політика в Україні: реалії і перспективи розвитку», підготовлений народними депутатами Раїсою Богатирьовою, Іваном Курасом, Володимиром Авраменком.
Члени комітету, надаючи великого значення законодавчому забезпеченню розвитку регіонів України, підтримали цю ідею і ухвалили рішення внести на розгляд сесії проект постанови про проведення парламентських слухань у квітні з порядком денним «Регіональна політика та місцеве самоврядування: законодавчі аспекти». З огляду на важливість і складність цього питання запропоновано створити робочу групу з підготовки парламентських слухань з участю уряду та комітетів ВР, що безпосередньо співпрацюють з регіонами.
Комітет розглянув і підтримав пропозицію народного депутата Валентини Семенюк до проекту закону про внесення змін до Закону «Про податок на додану вартість». Ідеться про те, щоб звільнити від сплати ПДВ об’єкти, які в сільській місцевості після визначення їх вартості передаються у комунальну власність, наприклад, клуби колишніх колгоспів — сільським чи селищним радам. Це стосується й інших об’єктів.
На засіданні комітету не підтримали проекти законів про внесення змін та доповнень до Закону «Про органи самоорганізації населення» та про внесення змін і доповнень до Закону «Про місцеві державні адміністрації», пропоновані народними депутатами Віталієм Хомутинником, Миколою Комаром, Олексієм Корсаковим, Олександром Лєщинським.
Анатолій КАРАСЬ.
Що сказав би Леопольд
На черговому засіданні Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин обговорено окремі статті законопроекту про порядок організації і проведення мирних масових заходів та акцій в Україні (друге читання). Дискусійною тут залишається стаття 2 — про види мирних протестних акцій. Найпоширеніша з них (але ще не узаконена) — пікети. Класичний приклад пікету є у популярному мультику, де мишенята кричать: «Леопольд, выходи, подлый трус!». Далі все залежить від того, чи визнає Леопольд цю акцію конституційною й скаже: «Давайте жити дружно!», чи ні. Зійшлися на тому, що пікети, наметові містечка, голодування варто трактувати як уточнюючі підпункти «конституційного» поняття «демонстрація». З цим погодився й запрошений на засідання перший заступник держсекретаря МВС Михайло Корнієнко. Але схоже, що під час розгляду законопроекту в парламенті навколо цього пункту буде немало дискусій, бо питання про форми протестного волевиявлення завжди загострюються перед виборами.
Розглянуто також питання підготовки парламентських слухань щодо вшанування пам’яті жертв голодомору 1932—1933 років, що відбудуться наступної середи. Бажаючих виступити вже є більше ста, а протягом відведеного часу зможуть виступити не більше двадцяти осіб. Члени комітету зійшлися на думці, що варто надати слово передусім вченим, щоб слухання не стали надто заполітизованими, а політикам краще взяти слово на спеціальному засіданні, що відбудеться в травні.
Засідання вів голова комітету Геннадій Удовенко.
Віталій ЖЕЖЕРА.