Майже 7 млрд. 300 млн. грн. потрібно, щоб реалізувати в повному обсязі закон про підвищення мінімальної зарплати. Таку цифру навів учора на прес-конференції голова Комітету ВР з питань бюджету Петро Порошенко. Але головний фінансовий документ країни таких коштів на нинішній рік не передбачає. Саме тому 6 січня ц. р. з’явилися три законопроекти, які передбачають перерозподіл фінансів у затвердженому державному бюджеті. Однак профільний парламентський комітет переконаний: треба зважити всі «за» і «проти», перш ніж перекроювати нинішний кошторис країни. Тим більше що вже у січні до державної казни не надійшло планованих 400 млн. грн.
Петро Порошенко звернув увагу на те, що це буде фактично новий бюджет. Він назвав його бюджетом проїдання, якщо не вдасться дійти політичної згоди і прийняти правильне політичне рішення. Бо тоді доведеться усі кошти, заплановані на фінансування різних галузей народного господарства, спрямувати на виконання закону про підвищення мінімальної зарплати.
Водночас, наголосив голова профільного комітету, 17 областей уже затвердили бюджети, які не передбачають підвищення мінімальної заробітної плати. Понад те, декотрі місцеві ради подали протести в суди на рекомендації Кабінету Міністрів України про підвищення з 1 січня мінімальної зарплати до 185 грн. Петро Порошенко як приклад назвав Бердянську міську раду Запорізької області. Основна мотивація: закон прийнято після затвердження державного бюджету.
Проте Комітет ВР з питань бюджету і уряд на засіданні робочої групи дійшли згоди розробити новий проект державного бюджету на цей рік. Бо якщо все лишити без змін, наголосив член комітету Валерій Асадчев, буде «бюджетна анархія».
Петро Порошенко також спростував заяви деяких політиків, що головний фінансовий документ країни після його затвердження «було сфальсифіковано».