Нова технологічна лінія, яка складається із комплексу «піч-ковш» і машини безперервного лиття заготовок, стала до ладу в четвер на Єнакіївському металургійному заводі. За такою технологією давно працюють провідні сталеливарні підприємства світу. А для Єнакіївського заводу, який відзначив своє 105-річчя, модернізація символізує другу молодість. Підприємство твердо стоїть на ногах, забезпечує роботою кожного четвертого працездатного городянина і поповнює 70 відсотків міського бюджету та 60 відсотків платежів до Пенсійного фонду.

Свого часу Єнакіївський металургійний став першим серед аналогічних заводів, акціонованих без участі держави. Контрольний пакет належить донецькій компанії «ДАНКО». Проект реконструкції заводу було розроблено з участю учених і практиків. Реалізація задуму коштувала 53 мільйони доларів, і переоснащення конвертерного цеху — лише перший етап масштабних планів. Нова технологічна лінія дасть можливість виробляти більш як мільйон тонн сталі на рік. Процес скоротиться у 8—10 разів, а якість металу підвищиться.

Прикметно, що в тендері на реконструкцію конвертерного цеху брали участь такі відомі в металургійному світі виробники, як «Міцубіші» (Японія), «Сіменс» (Німеччина), «Даніелі» (Італія), австрійські та російські компанії. Однак переможцем конкурсу став Новокраматорський машинобудівний завод (Донецька область). Адже саме сусіди запропонували комплексний, не обмежений часовими рамками, контракт поставки, монтажу, подальшого контролю, супроводу й удосконалення технологічної лінії.

У 2005 році на заводі плановано запуск другої установки «піч-ковш» і другої машини безперервного лиття заготовок. Отже, буде ліквідовано цехи обжимний та підготовки составів, що дасть можливість істотно скоротити енерговитрати і сприятиме поліпшенню екологічної обстановки. За розрахунками, після повної реконструкції заводу обсяг шкідливих викидів знизиться у 2,2 разу.