Восьму зиму замерзає колишнє «секретне і режимне» кримське селище Шкільне. Родини нині безробітних військових спеціалістів забули, що таке гаряча вода і тепло в будинках відтоді, як тут розформували Центр контролю за космічним простором.

Колишнє керівництво не з`явилося сюди навіть тоді, коли доведені до відчаю жителі заявили про свою готовність перекрити одну з головних магістралей півострова — євпаторійську трасу. Старожили вважають, що їх зрадило і покинуло на крижані випробування рідне командування.

Як переконує влада, проблеми Шкільного можна вирішити, реанімувавши і підключивши до газу місцеву котельню, яку мали запустити ще минулорічної осені. Насправді тепло може з`явитися лише у школі. У будинках його не буде, бо теплотраса і внутрішні мережі, які вийшли з ладу понад 20 років тому, за словами жителів, не ремонтували жодного разу. Протягом тривалого часу єдине ледь тепле взимку приміщення тут — дитячий садочок. Та й то завдяки турботам батьків, які за власні кошти проклали до нього дві потужні труби. З усіх благ цивілізації в колишньому Центрі зосталося лише одне — електрика. Газ — балонний, холодна вода — п’ять годин на добу. Гріються всі калориферами, «намотуючи» на лічильники по 700 — 800 кіловат на місяць, з острахом очікуючи, коли не витримає такого навантаження електромережа. З медичних закладів — лише один фельдшерський пункт. Єдиний в селищі телефон — в поштовому відділенні, яке працює до 16-ї години.

Роками влади різних рівнів перекладають одна на одну відповідальність за створення у Шкільному належних умов. На розпачливі звернення сімей офіцерів запасу, що становлять майже все місцеве населення і стали заручниками неуваги свого військового керівництва, яке кинуло людей на самовиживання, кримський прем’єр Сергій Куніцин зауважив, що хоча Шкільне не є об’єктом уряду автономії і навіть не Сімферопольського району й досі перебуває на балансі Національного космічного центру, уряд автономії перед новим роком разом з районною адміністрацією «скинулися» по 250 тисяч гривень і перерахували селищу півмільйона, зробивши все, щоб провести пусконалагоджувальні роботи і здати котельню до холодів. Та для того, щоб обігріти Шкільне, треба відремонтувати теплотрасу і системи теплопостачання в кожному з будинків. Це замкнуте коло знову довело людей до відчаю.

Дії військових начальників, які кинули селище напризволяще, глава кримського уряду назвав нехлюйством і повідомив, що туди командируються формування МНС. Вирішується й питання поселення там у наметах полковників-космонавтів, які допомогли б прокладати труби сім`ям своїх недавніх підлеглих.

Аналогічне рішення ухвалено і по селищу Приморське Кіровського району, якому теж три місяці тому уряд автономії виділив з бюджету 200 тисяч гривень на ремонт котла й опалювальних мереж. Але й досі через відсутність тепла уникають зустрічі із замерзаючими людьми селищний голова й адміністрація заводу «Море», на чиєму балансі перебуває частина «холодного» замерзаючого селища.

Крим.