Президент України Леонід Кучма висловив співчуття народам США та Ізраїлю у зв’язку із загибеллю астронавтів шатла «Колумбія». Про це повідомила прес-секретар глави держави Олена Громницька. «Глибоко вражений трагедією у США. Співчуваю народам Америки та Ізраїлю», — передала слова Президента Олена Громницька. Американський космічний човник «Колумбія» зазнав катастрофи в суботу під час заходження на посадку в штаті Техас. На борту шатла перебувало 7 астронавтів — 6 американців (зокрема, дві жінки) і перший ізраїльський астронавт 47-річний Ілан Рамон.
Із Космічного центру Джонсона в Х’юстоні повідомляють, що корабель вибухнув під час зниження над центральним районом Техасу перед посадкою в Космічному центрі Кеннеді у Флориді. Рятувальні служби району Даллас-Форт Ворс було піднято по тривозі. Місцевим жителям рекомендовано не наближатися до решток корабля, бо вони можуть бути небезпечні для життя.
Адміністрація Президента США Джорджа Буша планує провести засідання всіх місцевих цивільних і військових служб, які можуть бути залучені в подальшому. Фахівці стверджують, що висота понад 200 тисяч футів, на якій вибухнув шатл, робить малоймовірною версію про те, що його могли збити терористи.
«Колумбія» — найстаріший шатл НАСА. Вперше він вирушив у космос 1981 року. Це був його 28-й політ. Уже тепер багато хто з експертів заявляє, що можливою причиною катастрофи могли стати саме технічні неполадки.
Глава НАСА Шон О’Кіфі офіційно підтвердив загибель усіх семи астронавтів. Він підкреслив, що причинами трагедії не могли бути обставини і люди, котрі перебували на Землі. Тим самим Шон О’Кіфі побічно заперечив версії про можливий теракт. Він також зазначив, що «ніщо не віщувало біди».
Після катастрофи «Колумбії» лунають численні заклики збільшити фінансування модернізації флоту космічних кораблів, що старіє. Попереднього десятиріччя бюджет НАСА було урізано. Однак тепер, на пропозицію Буша, його збільшать до 15,47 млрд. доларів, повідомляє «Інтерфакс-Україна».