Люди в білих халатах знов нагадують про небезпеку. Кажуть, що епідемії грипу, про яку попереджали ще восени, країні все-таки не уникнути. Як і раніше, загрожує новий вірус групи В/«Гонконг». Про це, зокрема, йшлося на прес-конференції, присвяченій п’ятиріччю представництва компанії «Солвей Фарма» в Україні. Питання в тому, наскільки поширення хвороби виявиться інтенсивним. Ситуацію ускладнює надто низький рівень щеплення. За словами завідувачки лабораторії грипу Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алли Мироненко, запровадження масової імунізації населення актуальними вакцинами — не менше 70 відсотків — безперечно, могло б запобігти розвитку епідемії.
Сьогодні, на жаль, здійснити масштабну акцію в нашій державі поки що неможливо. У таких умовах підхід до вакцинації проти грипу визначається розподілом громадян на так звані групи ризику. Є групи високого ризику зараження та групи ризику несприятливих наслідків захворювання. До перших належать військовики, студенти, школярі, малюки, які відвідують дитсадки, медпрацівники, працівники торгівлі. До других — особи, яким більше 65 років, пацієнти з хронічною легеневою та серцево-судинною патологією, хронічними порушеннями обміну речовин, хворобами нирок, крові та захворюваннями, що супроводжуються пригніченням імунітету. Вакцинація пацієнтів саме груп ризику і дає змогу відвертати ускладнення та можливий летальний кінець захворювання.
Виробництво сучасних протигрипозних вакцин в Україні досі не налагоджено. Однак на ринку держави серед інших є вже звичний «Інфлувак». Нещодавно його виробник, компанія «Солвей Фарма», передала вакцину для імунізації вихованців Бучанської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату (Київська область). Як зазначив віце-прем’єр-міністр Дмитро Табачник на урочистостях з нагоди 5-річчя представництва компанії, то перша партія вакцини, що її отримали діти-сироти, які виховуються в цьому закладі. А всього в Україні безплатним щепленням плановано охопити 28 тисяч дітей, позбавлених батьківської опіки. Віце-прем’єр вручив ювілярам від уряду вітальний адрес, закликав під час боротьби з грипом у загальнодержавному масштабі розраховувати не лише на бюджетні кошти, а й на допомогу благодійних організацій, які змогли б зарадити у складній ситуації. Поздоровив представників компанії і Міністр охорони здоров’я Андрій Підаєв.