У селищі Козача Лопань Харківської області пожежну частину закрили в середині минулого року. Без роботи залишилися 20 осіб, а без пожежної охорони — 25 тисяч мешканців вісімнадцяти населених пунктів. І тільки після того, як у вогні загинули три людини, місцева влада знайшла кошти для роботи пожежних.
До того ж з серпня минулого року весь склад професійної пожежної частини Козачої Лопані відправили у відпустку за свій рахунок. Залишився працювати тільки сторож. Коли надійшов дзвінок про пожежу і стало відомо, що горить житловий будинок, в якому перебувають люди, сторож сів за кермо пожежної машини. Прибувши на місце, він самостійно розгорнув пожежний шланг і почав гасити вогонь.
Але що могла зробити одна людина. Була б уся варта, у повному складі, як ведеться, можливо б і не трапилося лиха, і люди залишилися б живі. У тій пожежі загинули три особи — дві жінки і дитина. Ще двох дітей і молоду жінку із сусідньої квартири вдалося врятувати. Коли в пожежній машині закінчився бензин, її заправляли всім селищем. До моменту прибуття допомоги з райцентру пожежу було вже локалізовано. Після цього випадку місцева влада, підключивши підприємців району, частково знайшла кошти на пожежну охорону. Але на роботу повернулися поки що тільки десять пожежних. Інші в роздумах: навіщо ризикувати щоразу життям, якщо ця робота державі начебто не потрібна і не цінується нею.
Селище Козача Лопань розташоване за п’ять кілометрів від кордону з Росією і до недавнього часу українські пожежні виїжджали за викликом на той бік кордону. Тепер їм треба самим звертатися по допомогу до сусідів.
Про те, чим закінчуються ігри з вогнем чи недбале ставлення до пожежної справи влади, промовисто може свідчити ще один факт, про який вже писала наша газета. Через витівку дітей з вогнем 23 мешканці селища «Комуніст» залишилися без даху над головою. Тоді одразу спалахнув і згорів цілий будинок. Люди втратили усі свої речі і заощадження. По сьогодні погорільці так і не змогли облаштувати побут. Довго і болісно доведеться відновлювати документи. Живуть родини тепер у старому гуртожитку, що не відзначається комфортом. Одяг погорільцям збирали всім миром. Але на більше розраховувати не доводиться.
Харків.