Як уже повідомлялося у нашій газеті в суботу, 1 лютого з нагоди святкування у серпні н. р. 2500-літнього ювілею Євпаторії на Театральній площі древнього міста запалав вогонь. Його з сонячного проміння запалили у грецькому побратимі нашого ювіляра — місті Закінхос, а привезли до міста українські моряки великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський».

Учасники велелюдної урочистої церемонії запалення вогню на Театральній площі Євпаторії згадали, як до берегів сучасної Євпаторії підійшли перші грецькі кораблі. Нове місце їм сподобалося, вони зупинилися тут надовго і назвали своє поселення Керкінітіда. Оберігав місто привезений з батьківщини вогонь богині домашнього вогнища Гестії. Цікава акція стала можливою завдяки міцним шефським зв’язкам євпаторійців з українськими військовими моряками. Вони разом з євпаторійцями та іншими почесними гостями оглянули виставку проектів оригінальних пам’ятників і малих архітектурних форм, які невдовзі мають прикрасити місто до його ювілею.

На перетині вулиці Шевченка і проспекту Леніна постане п`ятиметровий пам’ятник Великому Кобзареві, а семиметровий могутній Геракл розташується на центральній набережній. Планують і скульптурні зображення Мітрідата Євпатора, батька історії Геродота, є пропозиція на в`їзді у місто поставити на високий курган триметрову скіфську бабу, одну з тих, яких і досі чимало в кримських і придніпровських степах.

Міська влада має намір витратити кошти і на скульптурні твори жартівливого характеру.

На всіх магістралях встановлять прикордонні стовпи з емблемою міста. Скульптори сподіваються, що їхні витвори приваблять на курорт любителів екзотики і будуть популярні у фотолюбителів. До свята планують повністю змінити і центр Євпаторії, зокрема, відреставрувати фрагменти середньовічних воріт і невільницького ринку, які існували за часів турецького владарювання. Щоб проекти не стали віртуальними, необхідні не лише загальнодержавні і кримські бюджетні, а й спонсорські гроші. Адже час не чекає: хоча головні ювілейні заходи заплановано на 6-7 серпня, насичена цікавими заходами естафета урочистостей, яку започаткував вогонь святкування, вже почалася.

Крим.