Про людину рідкісного ремесла, котрій підвладні секрети будь-якого типу, виду, конструкції і розміру замків, у Криму ходять легенди, кожна з яких виявляється не вигадкою, а щирою правдою.

Відкрити Мурат Енверович Галімов уміє справді все. У цьому переконався й автор цих рядків, спостерігаючи, як за кілька секунд власник майстерні «Ключі від Мурата» в центрі Сімферополя на місці надзвичайних подій, виручає в різних складних ситуаціях жертв власної необачності — господарів сумок, портфелів, кейсів, дипломатів, шкатулок, боксів, сейфів, квартир, офісів, машин, банків, палаців...

Кожна така історія незвичайна, часом драматична, але обов`язково зі щасливим кінцем. Часом завдяки його майстерності вдавалося рятувати й людські життя. Як от у центрі столиці Криму — тримісячне немовля, яке необачний батько, відволікшись на енергійні настанови дружини, випадково зачинив разом із ключами від машини у герметичному багажнику шикарного «Мерседеса».

Спека тоді стояла неймовірна навіть для курортного півострова, і жити малюку чи ні, вирішували лічені хвилини, за які Мурат, котрого під завивання сирени примчав наряд міліції, блискуче впорався з надійними фірмовими замками висококласного європейського авто. Аплодував тоді йому натовп переляканих вуличних роззяв гучніше, ніж найвідомішим естрадним зіркам. А вже невдовзі довелося рятувати від пожежі статечних господарів суперквартири з броньованими вікнами й дверима, хитромудра імпортна система замків якої закрилася за хазяйкою. Вона вибігла без ключа винести сміття, залишивши на кухні шкваритися і смажитися страви, що готувала до сімейного свята. Жеківський слюсар зі свердлами, сокирою і ломом, як і ціла бригада бійців рятувальної служби зі своїм інструментом, виявилися в цій ситуації безсилими. Та й Мурату Галімову довелося цього разу розшифровувати закордонне диво убезпечення житла не за секунди. А тоді ще й провітрювати квартиру від газу. Щасливу господиню вже не могли засмутити навіть вуглини, на які перетворилися делікатесні страви, та вщент прочаділа кухня. Гонорари ж за порятунок унікальний майстер бере найскромніші, і навіть припущення про те, що можна нажитися на його незвичному дарі, вважає образою.

А почалося все випадково і... закономірно. Вперше в житті довелося самотужки відмикати двері ще дошкільням, коли загубив ключі від свого будинку. Злякався, що рідні сваритимуть і покарають, тож поклав на колію цвях, яким і користувався, як ключем, доки сам не зізнався у скоєному. Замість очікуваної прочуханки, батьки за винахідливість похвалили. Тоді й розповіли про свій відомий здавна старовинний рід майстрів — ремісників Калафатових.

Прадіди хлопчини були умільцями — зброярами, ювелірами, а бабусі — знаними золотошвачками. Діда, котрий умів відмикати будь-які замки, часто викликали на консультації працівники ГПУ, розповідати, з допомогою яких відмичок були здійснені різні пограбування, та визначати почерк злочинців. Рідкісні здібності Мурата помітили й в армії, коли він незрозумілими нікому шляхами, як чарівник, або «людина-невидимка», зникав у самоволку. З того часу, де б не перебував і ким не працював би, — завжди під контролем держапарату. Нині він співпрацює з Міністерством внутрішніх справ України, а за радянських часів під особистим кодовим номером обслуговував вищий командний склад Політбюро. Викликали відмикати безнадійно заклинені двері кабінетів найвищого рангу військового і кремлівського керівництва, обслуговувати їхні машини, зокрема, робити ключі до автомобілів з колекції Леоніда Брежнєва.

Герой же найдивовижніших історій, які закінчуються неодмінною приповідкою — «та ось прийшов Мурат, сказав, як у казці: «Сезам, відкрийся» і врятував людей зі складної ситуації», і сам не знає, як назвати свою рідкісну професію, якій аж ніяк не підходять визначення слюсар, ключник, замочник, чи, як то кажуть, «ведмежатник». Майстер Галімов свою роботу вважає шляхетною. Працює винятково з дротинками, без будь-якого кримінального інструментарію. А у вільний від роботи і завжди несподіваних викликів час теж працює: творить замки, які ламають відмички, вишукані ювелірні вироби та класичні струнні інструменти для професійних музикантів. Каже, що абсолютний слух і чутливість у його справі повинні мати не лише вуха, а й пальці. Секрети найпростіших старих замків і надсучасних електронних пристроїв, сейфів з надскладними кодами відчуває дарованою від Бога інтуїцією на дотик. Це його «ворожіння» важко збагнути й фахівцям.

А сам фахівець-чарівник мріє відкрити власну школу професіоналів для обслуговування запобіжних механізмів і приладів вітчизняних банків, фірм і підприємств —альтернативну самодіяльним підпільним і часто-густо кримінальним «бурсам» професійних зломників — персонажів міліцейських хронік про пограбування. Та навіть його авторитет і унікальне обдаровання не допомогли й досі зацікавити вітчизняних банкірів, бізнесменів і технологів ідеєю створити вітчизняну школу непересічних майстрів рідкісних професій «Сезам, відкрийся». Натомість уже не вперше запрошують Мурата Галімова керівники найвідоміших європейських банків і заводів—виробників сейфів повчити їхніх спеціалістів його майстерності.

Ось і перед останнім черговим відрядженням порадив Мурат-ага нашим читачам ніколи не давати навіть на хвильку ключі стороннім, бо за його підрахунками, у більшості випадків пограбувань, на які йому доводиться виїжджати доволі часто, квартири «чистять» без усякого виламування замків і дверей, користуючись лише безжурністю і довірливістю господарів. Радить він також орієнтуватися не на дорогі закордонні замки, а на цілком надійні вітчизняні. І не забувати, що у зв`язці вашого нового «сторожа» дверей, який ви зібралися купити, обов’язково має бути непарна кількість ключів. А щоб придбаний замок з часом не заклинило, його треба хоча б зрідка змащувати і регулювати, та ставити лише на міцні, правильно підігнані двері. Якщо ж важко обертається ключ —дмухніть у замкове вічко натертого з олівця графіту. До речі, у будинку самого Мурата за сторожа надійний собака, а замок, як то кажуть, про людське око. Головним багатством він вважає людський розум і душу. А двері своєї господи, як і заповідали предки, тримає розчиненими навстіж для друзів і гостей.

Крим.