У Сімферополі розробили і успішно випробували дослідний зразок опалювального котла нового покоління, який державна комісія з Києва назвала несподіваним і довгоочікуваним проривом у енергетиці та рекомендувала до серійного виробництва.

За свідченням фахівців, розроблена Інститутом промислової екології Академії наук України, виготовлена на базі ВАТ «Кримтеплокомуненерго» унікальна новинка за безпечністю, економічністю, енергомісткістю і екологічністю не має аналогів на всьому пострадянському просторі.

Адже новий водогрійний котел з ККД 92 відсотки, потужністю 2 МВт при витраті 230 кубометрів газу за годину роботи, відповідає всім європейським стандартам, здатний економити до 8,5 тонни умовного палива, не дає екологічно шкідливих викидів, надійний в експлуатації. До того ж він цілком автоматизований, всі операції зміни температури чи об`єму подачі газу може здійснювати одна людина натиском кнопки вмонтованого комп`ютера. Розробники домоглися навіть того, що за малих навантажень роботи котла крива ККД у нього не падає, а,навпаки, зростає. Порівняно з імпортними аналогами виробництво коштувало вдвічі дешевше, бо всі його складові компоненти виготовлено на вітчизняних підприємствах.

Віднині півострів не купуватиме подібне устаткування в інших виробників. З держбюджету України заплановано виділити кошти на реконструкцію цеху виробництва диво-котлів, а також закласти в бюджет автономії на цей рік гроші на його налагодження і розширення. Замовлення вже надходять: першою в чергу на 40 диво-котлів стала Чернігівщина.