Комітет Верховної Ради України у закордонних справах рекомендує парламентові підтримати урядовий проект закону про внесення змін до Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» (щодо ліцензування експортно-імпортних операцій).
Як повідомляє Інформуправління ВР, основною метою проекту є приведення статті 16 чинного закону у відповідність з нормами Угоди СОТ про процедури ліцензування імпорту. Зокрема, передбачено, що ліцензування імпорту товарів запроваджується в Україні у разі значного порушення рівноваги щодо певних товарів на внутрішньому ринку, особливо сільськогосподарської продукції, продуктів рибальства, продукції харчової промисловості та промислових товарів широкого вжитку першої потреби або інших товарів, що мають вагоме значення для життєдіяльності України.
Автори законопроекту пропонують запровадити норму, за якою рішення про застосування режиму ліцензування експорту (імпорту) товарів, у тому числі встановлення квот (кількісних або інших обмежень), приймається Кабінетом Міністрів України за поданням Міністерства економіки та з питань інтеграції України. У разі застосування антидемпінгових, компенсаційних або спеціальних заходів щодо захисту вітчизняного товаровиробника рішення про встановлення режиму ліцензування приймається Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі згідно з законодавством.