Парламентські комітети готуються до відкриття нового політичного сезону, тобто третьої сесії Верховної Ради. На чому зосереджуватиме свою увагу Комітет з питань національної безпеки та оборони? З цим запитанням наш кореспондент звернувся до голови комітету Георгія КРЮЧКОВА:
— Комітет має досить пристойний заділ на наступну сесію — кілька принципових законопроектів, які конче треба прийняти до кінця. По-перше, це запропонована Президентом нова Концепція національної безпеки, яку через політичне протистояння у Верховній Раді на минулій сесії не вдалося прийняти навіть у першому читанні.
Цей документ викликав багато зауважень народних депутатів, нині він детально доопрацьований, узгоджується з Радою національної безпеки та оборони України. Другий дуже важливий документ — це проект закону про боротьбу з тероризмом. Він пройшов перше читання, але також викликав гостру реакцію з боку деяких фракцій і народних депутатів — їх тривожило насамперед те, чи не спонукає цей закон до порушень прав людини і політичних переслідувань під виглядом боротьби з тероризмом. Ще один пріоритетний законопроект — про демократичний цивільний контроль над військовою організацією і правоохоронними органами держави. Він уже двічі проходив експертизу в науково-експертному управлінні ВР, уже внесено нову редакцію цього законопроекту, але документ ніяк не дочекається черги.
Доведеться багато «воювати»: на розгляді комітету також є кілька важливих законопроектів щодо соціальних проблем військових. Як відомо, Президент наклав вето на основоположний документ — закон про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей. І тепер потрібно знаходити якийсь вихід. Законом про державний бюджет на 2003 рік військові та інші категорії «силовиків» позбавлені багатьох соціальних гарантій, пільг, що викликало дуже негативну реакцію у військовому та ветеранському середовищах. Нині народними депутатами Олександром Кузьмуком і Анатолієм Доманським внесено проект закону про зміни до держбюджету-2003, який скасовує 59-ту статтю, котра, зокрема, встановлює, що пільги, компенсації й гарантії, на які згідно із законами України мають право військовослужбовці (знижки на комунальні платежі, безплатний проїзд тощо), надаються лише у разі, якщо грошові доходи цих працівників менші величини прожиткового мінімуму. Однак, відверто кажучи, я сумніваюся, що цей законопроект підтримає уряд і більшість депутатів. Бо до виборів ще далеко, і депутатам проблеми військовослужбовців іще не дуже болять.
Ще один принциповий закон, який комітет виноситиме на розгляд парламенту в другому читанні, — про державний контроль за передачами товарів військового призначення та подвійного використання.
8—9 квітня народні депутати, члени оборонного комітету ВР, візьмуть участь у виїзному засіданні в Одеській області. На ньому буде розглянуто виконання вимог законодавства України про дотримання режиму державного кордону на ділянці україно-румунського кордону, а також здійснення заходів стосовно реформування Збройних Сил України у Південному оперативному командуванні. Комітет також ініціюватиме проведення у травні—червні спільно з парламентськими комітетами з питань євроінтеграції та у закордонних справах парламентських слухань на тему «Реформування та розвиток правоохоронних органів і спецслужб України в контексті євроатлантичної інтеграції».
Записала Юліана ШЕВЧУК.