За зарплатою деякі латвійські чиновники давно досягли єврорівня, випередивши в цьому главу держави.

Мінімальна зарплата, встановлена законом Латвії, — 60 латів (531 гривня). Її отримує чимало тих, хто працює в держсекторі. Ті, хто працює у приватній сфері, також інколи отримують такі гроші. В більшості випадків — «на папері», з доплатою в конверті. Прожитковий мінімум на людину — майже 750 гривень. Середня пенсія — приблизно 500 гривень.

Зарплата прем’єр-міністра становить 705 латів, голови Сейму — 827. Президентові республіки нещодавно зарплату істотно підвищили, і нині вона становить 2400 латів (21 239 гривень) на місяць. Вайра Віке-Фрайберга отримує і канадську пенсію. Відомо також, що прем’єр Ейнарс Репше, коли переходив з посади глави Банку Латвії у крісло лідера партії «Новий час» затребував гонорар у мільйон латів. Зібрати, на жаль, вдалося лише половину...

Але є держчиновники, прибутки яких набагато вищі. Лідирує гендиректор Латвійської залізниці Андріс Зоргевіц. Він отримує на місяць 5800 латів (51 327 грн.) плюс премії. 5335 латів (також плюс премії) отримує голова правління «Латвенерго». Президент столичного аеропорту та голова правління Іпотечно-земельного банку (державного) отримують щомісяця по 3000 латів. Директор Латвійського радіоцентру також випередив за зарплатою главу держави — на 350 латів. На рівні з президентом отримують директор Латвійської пошти та директор Агентства з банкрутства.

Поступаються Вайрі Віке-Фрайберзі, але отримують більше за прем’єра і спікера гендиректор Агентства приватизації (2200 л.) та директор Безпеки дорожнього руху (1800 л.).

Рядові поліцейські заробляють приблизно по 150 латів. Начальник прес-центру Головного управління поліції Ієва Звідре жаліє їх: «Не випадково хлопці плачуть, а в їдальні харчуються в кредит — соромно дивитися!» Сама І. Звідре не плаче: вона дружина начальника Держполіції Юріса Рекшні, який отримує 1021 лат.

Невдоволені і вчителі. Одна з них — Інгуна Яблонська каже про високих чиновників: «Щоб зібрати суму, яка дорівнює місячній зарплаті Зоргевіца, мені довелося б працювати років із чотири».

Колишній поліцейський Юріс Перуновс пішов з роботи через низьку зарплатню. Він сказав газеті «Вечірня Рига», з якої взято ці цифри і прізвища, що незрозуміла система зарплат у державних установах стала підгрунтям для корупції та беззаконня.

У «цивілізованих країнах» співвідношення мінімальної та максимальної зарплат приблизно один до десяти. А в Латвії воно досягає 100.

Рига.