Уже декілька років не брав відпустку. Нарешті вирішив відпочити, але вже за тиждень мене викликали на роботу. В яких випадках можливе відкликання із відпустки?
Ігор МАРТИНЮК.
Хмельницький.
Право на відпочинок — одна з найголовніших гарантій для кожного працівника. Уже після шести місяців безперервної роботи на підприємстві ви отримуєте право на відпустку. А в разі надання зазначених відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, крім випадків, коли ці відпустки за бажанням працівника надаються повної тривалості.
Черговість надання відпусток визначається графіками, під час складання яких враховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку.
Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і адміністрацією, яка зобов’язана повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.
Відкликання із щорічної відпустки допускається лише за згодою працівника і лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи, організації та в інших випадках, передбачених законодавством.