У міжсесійний період парламентські комітети продовжують опрацьовувати законопроекти, які буде винесено на розгляд третьої сесії Верховної Ради. Нагадаємо, що відкриється вона 4 лютого.

Комітет ВР з питань правової політики готує до розгляду третьої сесії 84 законопроекти. Протягом лютого—липня правовий комітет має розглянути пропозиції Президента України до низки законів України, зокрема: «Про внесення змін до статті 98 Конституції України (щодо Рахункової палати)», «Про Кабінет Міністрів України», «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення виконання судових рішень», «Про всеукраїнський референдум», «Про закони і законодавчу діяльність», а також пропозиції глави держави до Цивільного і Господарського кодексів. У лютому правовий комітет за участю представників виконавчої влади проведе слухання про стан виконання Закону «Про судоустрій» та напрями подальшого вдосконалення системи правосуддя в Україні.
На опрацюванні в Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки перебуває 30 законопроектів. Зокрема, парламентарії-енергетики мають намір розглянути та ухвалити рішення стосовно таких законопроектів: «Про комбіноване виробництво теплової і електричної енергії та використання скидного енергопотенціалу», «Про списання вартісної різниці, яка виникла внаслідок несвоєчасних розрахунків споживачів за використаний природний газ та послуги з його транспортування», «Про порядок погашення заборгованості за електричну енергію», «Про рентні платежі за нафту і природний газ», «Про списання вартості несплачених обсягів природного газу», «Про реформування власності підприємств вугільної промисловості», «Про впорядкування питань, пов’язаних із забезпеченням ядерної безпеки», низку інших документів. Згідно з планом роботи на наступну сесію комітет запланував чотири виїзні засідання. Зокрема, в лютому — в Національній комісії регулювання електроенергетики. У березні — в Лисичанську (Луганська область). До завершення третьої сесії комітет також планує провести виїзні засідання у Дніпропетровській області стосовно створення в Україні ядерно-паливного циклу та на Хмельницькій і Рівненській АЕС стосовно стану добудови енергоблоків.
Комітет ВР з питань науки й освіти готує до розгляду на третій сесії Верховної Ради 37 законопроектів. Зокрема, планується ухвалити рішення із законопроектів: «Про екологічну освіту», «Про охорону археологічної спадщини», «Про електронний цифровий підпис», «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про Національну і галузеві академії», «Про державну підтримку розвитку освіти», «Про використання Відкритих форматів та Вільного програмного забезпечення в державних установах та державному секторі господарства». За планом роботи на наступну сесію комітетом намічено чотири виїзні засідання. У лютому в Київському національному аграрному університеті слухатиметься перебіг виконання закону «Про вищу освіту» стосовно демократизації управління вищим навчальним закладом; у березні в Дніпропетровську обговорюватимуть проблеми фінансово-економічної діяльності вузів. Виконання закону «Про освіту» стосовно забезпечення розвитку системи позашкільної освіти розглядатимуть на виїзному засіданні у квітні на базі Полтавської області, а в травні — забезпечення розвитку педагогічних вищих навчальних закладів Харківської області.
Голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Юрій Єхануров вважає найголовнішим завданням роботи комітету під час третьої сесії парламенту — прийняття закону «Про засади регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Другий, не менш важливий законопроект, який опрацьовують у комітеті, стосується реєстрації фізичних та юридичних осіб —суб’єктів підприємницької діяльності. Ю. Єхануров також вважає надзвичайно важливою для комітету роботу над Національною програмою розвитку і реформування гірничо-металургійного комплексу України до 2010 року.
Серед пріоритетів, над якими працюватиме під час третьої сесії Комітет ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, — внесення пропозицій із посилення соціальної спрямованості Державного бюджету-2003, активна участь у заходах Міжнародного року інвалідів, оголошеного у 2003 році, а також прийняття Верховною Радою закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». За словами голови комітету Петра Цибенка, під час третьої сесії комітет внесе низку законопроектів, зокрема: про джерела фінансування соціальних виплат та пов’язаних з ними адміністративних виплат; про соціальне обслуговування громадян похилого віку та інвалідів; про державну соціальну допомогу інвалідам І групи по зору; про соціальні послуги тощо. На виїзному засіданні у Житомирській області планується розглянути питання про виконання Державної комплексної програми із санаторно-медичного обслуговування ветеранів війни.
За повідомленнями Інформуправління ВР.