Ми відкриваємо нову, «сімейну», рубрику «Приватне життя». В ній зазирнемо у паспорт, душу і домашній фотоальбом народних депутатів України — осіб публічних, проте маловідомих з цього боку.

...Наш герой — Олег Салмін — народний депутат по 148 округу, член фракції «Демократичні ініціативи», почесний голова правління ВАТ «Укрнафта», член футбольного клубу «Фортуна». Народився під знаком Овна в рік Кози. Одружений, має сина семи років. Це те, що відоме про Олега Салміна багатьом. Нас же зацікавило те, що приховане під грифом «особисте», — дитинство, кохання, сім’я, дім. І Олег Володимирович розповів...

Найяскравіший спогад дитинства — хліб з маслом. Його давали в Запорізькій школі-інтернаті, де виховувався Олег. Вчителі інтернату ставилися до дітей з душею і мали великий вплив на формування світогляду нашого героя. Мабуть, тому нині він — активіст благодійного фонду «Надія і Добро». Багато їздить Україною, відвідує дитячі будинки — ті, в яких, на жаль, не завжди є цей шматочок масла.

Після армії, де він одержав  уроки льотної майстерності, Олег захворів небом. Мріючи стати льотчиком, вступив на льотний факультет Київського інституту цивільної авіації. Але невдовзі факультет закрили, і довелося перекваліфікуватися на економіста. Про що він зовсім не шкодує. Потім були інститут банкірів та юридичний факультет Вищої школи права. Працював за кордоном (в основному — в Росії). У 1996—1998 роках — віце-президент міжнародного інвестиційного банку «Ренесанс-капітал».

Політиком себе не називає, а каже, що тільки намагається освоїти цю професію. Поряд з Олегом Володимировичем завжди була дружина Людмила.

Про дружину

З красунею Милою з інституту фізкультури Олег познайомився 15 років тому на студентській вечірці. І того ж вечора безапеляційно заявив, що вона стане його дружиною. Три роки романтичних залицянь пролетіли швидко. І завжди Олегу вдавалося порадувати кохану. Наприклад, коли вона з мамою їхала відпочивати із Києва до Сімферополя, він підсів до їх вагона в Запоріжжі, подарував квіти й цукерки. Після чого у Сімферополі взяв квиток додому. Досі Олег Володимирович полюбляє дарувати квіти й подарунки, як мовиться, з родзинкою.

Мила — майстер спорту міжнародного класу з художньої гімнастики. Нині вона працює з футболістами збірної України й «Динамо» (Київ), викладає загальну фізичну підготовку і шейпінг з лікувальним ухилом. Сімейний стаж Салміних — 12 років. А ще у наших героїв — зовнішня схожість, що вражає. Тому сказати, на кого син схожий більше, практично неможливо.

Про сина

Нині Антону сім років. І основний ухил у його вихованні робиться на фізичну підготовку й зміцнення здоров’я. Антон уже вміє плавати, вчиться ходити на лижах і дуже засмучується, якщо в нього щось не виходить одразу. А ще, судячи з настрою батьків, не уникнути Антону секції спортивної гімнастики.

Про виховання Олег Володимирович говорить захоплено. Це велика відповідальність, і до дитини треба підходити зважено і терпляче. Хоча й Антону, буває, дістається за витівки. Але жорстких заходів — як-от стояння на колінах у кутку — до нього не застосовують.

Чи балують сина? О, це особлива політика! Для старшого Салміна, який виріс без батька, це ключовий момент виховання. Подарунки Антону дарують лише на великі свята, щоб не розвивати у нього почуття, ніби йому досяжне все. Адже припустити, що дитина стане споживачем і тільки й вимагатиме «дай-дай-дай» (а слабовільні батьки змушені будуть купувати спочатку іграшки, потім оцінки, дипломи...) — дуже просто. Набагато складніше виростити людину, котра сама до чогось прагне, старається, вчиться. Важливо, щоб дитина розуміла, що без освіти їй у житті не обійтися.

Про всіх разом

НЕ ЛЮБЛЯТЬ. Пасивний одноманітний відпочинок. Лицемірство й заздрісників.

ЛЮБЛЯТЬ. Активний відпочинок: лижі взимку, риболовлю й прогулянки на катері Дніпром улітку. Приймати друзів у гості. Квіти й великі дерева. Улюблена страва — пельмені й квашена капуста. Свята — дні народження (відзначають у ресторані) і, звичайно ж, Новий рік. 2003-й зустріли з друзями — влаштували справжній карнавал. Готувалися два місяці, костюми переважно шили самі. Олег, Мила й Антошка в новорічну ніч з’явилися членами китайської імператорської сім’ї (в перуках і з макіяжем).

Узагалі, Олег Володимирович полюбляє розігрувати друзів і домашніх, особливо 1 квітня. Тепер йому активно допомагає Антон. Таємна пристрасть Салміна-старшого ще з часів художньої школи — малювання. Не виключено, що невдовзі він серйозно займеться живописом.

У домі живуть також два чотириногі улюбленця — лайка-самоїд (єдина порода собак, чий розріз рота нагадує посмішку) й шотландська капловуха кішка. На подив усіх, тварини дружать.

За словами Олега Володимировича, у них «найзвичайнісінька» сім’я. Чоловік — голова і добувач. Але головним гравцем, на чиї плечі припадає турбота про дитину й сім’ю, все-таки є жінка. А рецепт їхнього щастя — взаєморозуміння і взаємоповага.