Моя мама народилася в 1902 році. Тепер вона зовсім не бачить, понад 15 років прикута до ліжка. Не відходжу від неї ні на хвилину, до того ж я й сама останнім часом постійно хворію. Тому і моя, і мамина пенсії йдуть на ліки. Грошей катастрофічно не вистачає, але від знайомих ми чули, що столітнім громадянам надаватиметься грошова надбавка до пенсії. Чи правда це?
Марія КУХТА.
Черчик Яворівського району
Львівської області.
Так, дійсно, Кабінет Міністрів України постановою від 12 жовтня 2002 року № 1532 встановив, що особам, яким виповнилося 100 і більше років, у разі коли їх місячний розмір пенсії (з урахуванням всіх виплат до неї) не досягає визначеного законом прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а на сьогодні ця сума становить 268 грн., надається державна допомога, розмір якої визначається як різниця між зазначеним прожитковим мінімумом та розміром отримуваної пенсії (з урахуванням всіх виплат до неї).
Призначення такої допомоги проводять органи, які призначають пенсії. Виплата допомоги проводиться за рахунок коштів державного бюджету, а отже, це означає, що допомогу буде призначено у разі, якщо в бюджеті на поточний рік будуть передбачені кошти на фінансування такої допомоги.
У разі збільшення прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, органи, що призначають пенсії, зобов’язані провести перерахунок допомоги з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму.
Марина КОВАЛЬЧУК.