Досить часто буваю у відрядженні. Інколи — невизначений час. Хотів би встановити сигналізацію у квартирі, щоб захиститися від небажаних гостей. Але не знаю, що для цього потрібно.
Іван НЕЧАЙ.
Київ.
«Сім’я» звернулася до заступника генерального директора ДЗАТ «Охорона-Комплекс», начальника Управління з впровадження технічних засобів охорони Володимира Шумила:
— Передусім потрібна письмова заява громадянина на облаштування засобами охоронної і охоронно-пожежної сигналізації. Перед прийняттям заяви з’ясовується ваше право на житло чи будівлю. Для цього необхідно пред’явити ордер на житло, свідоцтво на право власності, паспорт, де вказано прописку, та бажано дублікат ключів.
— І скільки часу потрібно, щоб встановити сигналізацію?
— Близько трьох діб.
— Володимире Івановичу, а на який термін клієнт може укласти договір на охорону квартири?
— Бажано договір укладати на рік. Але за бажанням клієнт може укласти його навіть на три дні. В усякому разі, він одноразово сплачує за обладнання та встановлення сигналізації. А потім уже сам вирішує, коли саме йому краще ставити квартиру під охорону — тобто підключитися до пульта централізованої охорони.
— Чи несе організація, яка встановила сигналізацію, матеріальну відповідальність за майно, що охороняє?
— Так, несе. До того ж проголошення цієї відповідальності — реальне, а не декларативне. «Охорона-Комплекс» після укладення договору на охорону квартири несе майнову відповідальність за збитки, що завдано майну клієнта в межах суми прямої дійсної шкоди, але не більше суми, яку визначив клієнт. Окрім цього, клієнт за власним бажанням може укласти договір прямого страхування з Українською охоронно-страховою компанією.
— Чи обов’язково клієнт має пояснювати виконавцю причину встановлення сигналізації?
— Ні, не обов’язково. Виконавцю цього знати непотрібно.
— А чи може організація відмовити клієнту у встановлені сигналізації або у підключенні сигналізації до пульта централізованої охорони для виклику наряду міліції?
— Так, організація може відмовитися від встановлення сигналізації за умови, якщо клієнт не має можливості оплачувати монтажні роботи та абонплату за послуги охорони. Також може відмовитися від підключення до пульта централізованої охорони, якщо підключення технічно неможливе.
— І, нарешті, найістотніше. Якою мірою доступні встановлення охоронної сигналізації та послуги охорони квартири звичайним громадянам?
— Чи доступні — хай кожен вирішує сам. Ось рахуйте: вартість встановлення мінімального комплексу безпеки для будь-якої квартири — від 740 грн. Звісно залежно від ступеня захисту, якого бажає досягти клієнт, ця сума може збільшуватися. До уваги тут беруться технічні засоби, які необхідно встановити, та складності монтажу. Вартість послуг охорони (абонентська плата за нагляд на пульті централізованої охорони, технічне обслуговування встановленого устаткування, виїзд групи затримання за сигналом «Тривога») — від 30 грн. щомісяця. Якщо у клієнта немає телефону — підключення до пульта централізованої охорони можна здійснити через радіоканальний зв’язок (абонплата — від 35 грн. щомісяця) або за GSM-каналом (абонплата — від 100 грн. на місяць).
Загалом вартість встановлення сигналізації визначається індивідуально після огляду приміщення інженером-фахівцем. Окрім встановлення традиційного комплексу безпеки, у своїй квартирі можна встановити кнопку тривожної сигналізації, що надасть вам чи вашим дітям можливість екстреного виклику наряду міліції.
Розпитувала Ірина ВАСИЛЬЧЕНКО.