За поданням Уповноваженого ВР з прав людини Ніни Карпачової в Автономній Республіці Крим ужито низку заходів на захист конституційних прав затриманих та заарештованих.

Зокрема, як повідомляє прес-служба Уповноваженого, в листопаді 2002 року вивчався стан утримання затриманих та заарештованих осіб в ізоляторі тимчасового тримання (ІТТ), кімнатах затриманих Київського та Центрального райвідділів міліції Сімферополя. Під час відвідин цих установ було виявлено, що умови, в яких перебували затримані, не відповідали елементарним санітарно-побутовим вимогам. У кімнатах для затриманих райвідділів міліції людей зовсім не годували, а в ІТТ давали їжу 1—2 рази на добу. Про затриманих не завжди вчасно повідомляли родичам та близьким, а одержання передач від родичів затриманих начальник ІТТ І. Шпотенко розцінював як зайвий клопіт для працівників ізолятора. Також було виявлено випадки жорстокого поводження із затриманими, позбавлення їх можливості користуватися послугами адвоката. Зокрема, жорстокість і приниження були застосовані до євпаторійського журналіста Володимира Лутьєва, який на той час перебував в ІТТ. Попри те, що В. Лутьєв є інвалідом другої групи, його помістили в одну з найгірших камер, не надавали необхідної медичної допомоги, а в день переведення до слідчого ізолятора силоміць постригли, до того ж волосся було вистрижене жмутами, а в окремих місцях пошкоджено шкіру голови.

На ці факти приниження людської гідності український омбудсман Ніна Карпачова звертала увагу на парламентських слуханнях із питань свободи слова в Україні, які відбулися на початку грудня минулого року.

Загалом перебування затриманих та заарештованих у таких умовах Уповноважений розцінила як порушення не тільки національного законодавства, а й Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, а також Європейської конвенції про захист прав і основних свобод людини, ратифікованих Україною.

Тому омбудсман звернулася з поданням до Міністра внутрішніх справ України Юрія Смирнова з вимогою вжити заходів щодо усунення виявлених порушень. У відповіді на подання Уповноваженого керівництво МВС України повідомило, що за допущені недоліки в роботі притягнуто до дисциплінарної відповідальності чотири посадові особи з числа керівного складу. Зокрема, звільнено з посади начальника ІТТ майора міліції І. Шпотенка, понижено у посаді начальника відділу адмінслужби міліції підполковника Л. Кириченка, оголошено сувору догану начальнику Сімферопольського міськуправління полковникові А. Проценку та попереджено про неповну службову відповідність в. о. начальника відділу охорони громадського порядку Управління адміністративної служби міліції ГУ МВС України в АР Крим підполковника міліції М. Буйка.

Головним управлінням МВС України в АРК також ужито заходів щодо приведення ізолятора тимчасового тримання у відповідність до встановлених вимог і стандартів. Зокрема, здійснюється демонтаж металевих щитів із внутрішнього боку вікон камер, розпочалися роботи з обладнання камер індивідуальними спальними місцями, за рахунок позабюджетних коштів організовано триразове гаряче харчування затриманих в ІТТ. Протягом поточного року передбачено також реконструкцію кімнат для затриманих Київського та Центрального відділів Сімферопольського міськуправління.

Враховуючи недостатнє бюджетне фінансування, 24 грудня 2002 року Прем’єр-міністр України Віктор Янукович доручив Раді міністрів АРК, обласним, а також Київській та Севастопольській міським держадміністраціям надати фінансову допомогу для забезпечення умов утримання людей у спеціальних установах.

P. S. 14 січня в Криму відбулося засідання колегії ГУ МВС України в АРК, на якому обговорювалися проблеми, порушені в поданні Уповноваженого. Тим часом Ніна Карпачова продовжує планову перевірку дотримання прав затриманих та заарештованих у Кримській Автономії.