Учора відомому українському хірургові Олександру Олексійовичу Шалімову виповнилося 85 років
За даними ЮНЕСКО, 1998 року головного хірурга нашої країни було визнано Людиною планети.
Професійне життя лікаря від Бога (так називають Шалімова його колеги, учні та пацієнти) насичене операційною практикою, науковою роботою, експериментами, відкриттями в галузі хірургії. Під його керівництвом уперше в Україні було виконано операції з пересадки підшлункової залози хворим на діабет. Ним також уперше у вітчизняній медичній практиці розроблено та проведено органозбережні операції на шлунку, операції на судинах, печінці тощо.
1972 року Олександр Олексійович організував і очолив Київський інститут клінічної та експериментальної хірургії АМН України. (Й донині він є Почесним його директором).
Харківського хірурга столичні корифеї зустріли «у скальпелі»
Створював своє дітище Шалімов буквально на голому місці. Сам зводив не лише наукову базу, а й власноруч брав участь у будівництві корпусів інституту. Щоправда, спочатку, наприкінці 60-х, науковий світ столиці зустрів його в штики. Мовою хірургів — «у скальпелі».
Олександр Олексійович тоді приїхав з Харкова, де в той час практикував, на засідання київського міського хірургічного товариства робити доповідь про вдосконалення методики операцій на шлунку в разі виразкової хвороби. Привіз унікальні матеріали про органозбережні (такі, що не калічать) операції. У цій доповіді він навів не один-два приклади новаторських хірургічних втручань, а кілька десятків.
Столичні корифеї та професура затаврували тоді харківського хірурга. А за кілька років Київ мусив його визнати.
В операційних своєї клініки Шалімов упроваджував усі новітні методики, відомі на той час. Він зібрав талановитий колектив однодумців. У своїй роботі хірург завжди спирався на молодь.
Миттєва реакція  і три пальці Шалімова
Його біографія рясніє званнями і титулами. Прізвище Шалімов уже давно стало легендою. Про нього багато знято та написано. І все-таки, не претендуючи на своє відкриття генія, я спробувала подивитися на Хірурга очима його учнів і колег, тих, хто більшу частину часу проводить з ним в операційних, тих, хто знає, як він працює і як відпочиває. І от що розповіли про Олександра Олексійовича його соратники...
Під час однієї операції накладали УКЛ (спеціальний інструмент — ушивач кореня легені), видаляючи легеню хворому. Шеф (Шалімов. — Авт.) відсікає по УКЛ легеню і з’ясовується, що судини не прошито... Корінь легені — це три великі судини: артерія, вена і головний бронх. Це була мить, коли всі зрозуміли, що хворий може загинути на операційному столі від втрати крові за лічені секунди. Шалімов миттєво зорієнтувався в ситуації. Він у ці три отвори засунув три пальці. І пацієнта було врятовано.
«Ти якась сьогодні красива!» — це не комплімент
Операції проходять по-різному: буває, як по маслу, а буває — невдало. Олександр Олексійович завжди працює мовчки. Він вважає, що хірург, йдучи до операційної, має все знати і передбачити будь-яку ситуацію, тож слова зайві. Важлива лише дія.
Про те, що шеф незадоволений своїми асистентами, вони судять з його небагатослівних реплік: «Ти якийсь сьогодні недороблений» або «Ти якась сьогодні красива». З його вуст це лунає як лайка.
Є ще одна риса, за якою працівники безпомилково визначають настрій головного хірурга країни. Коли Шалімов нервується, він тупотить по черзі обома ногами.
Колеги по роботі про нього кажуть: суворий, але справедливий. Учні Олександра Олексійовича завжди слухають його з відкритим ротом і не ображаються на геніального вчителя. А в процесі навчання за помилки від метра хірургії можна було й по руках тим самим важким УКЛ отримати. Були прецеденти...
А от коли хірурги виходять з операційної, він ладен для них зірку з неба дістати... Шалімов, за словами колег, незлопам’ятлива уважна людина. Він завжди допоможе, вислухає, поспівчуває. Але після операції.
Олександр Олексійович — душа будь-якої компанії. Він галантно поводиться і вміє робити компліменти жінкам. Шалімов знає напам’ять чимало віршів і чудово по-своєму їх декламує. В його репертуарі читця переважає любовна поезія.