Німеччині загрожує дефляція й тривалий економічний спад. Такого висновку дійшли експерти впливового Німецького інституту економічних досліджень. Його голова Клаус Циммерман назвав «похмурими» економічні перспективи країни на найближчий час. Цього року зростання економіки становитиме не 0,9, а лише 0,6 відсотка, а наступного — 1 відсоток. Кількість безробітних зросте до 4 мільярдів 200 мільйонів осіб. Тільки рівень інфляції залишиться низьким. Однак ця позитивна, на перший погляд, тенденція не втішає, бо вчені передбачають загрозу дефляції.

На тлі песимістичних прогнозів учених у Німеччині загострюється протистояння між владою та опозицією, які бачать різні шляхи виходу зі скрутної економічної ситуації. А Німецька торговельна палата пропонує власний варіант: проведення... «капіталістичних» суботників! Її президент Людвіг Георг Браун закликає всіх німецьких робітників і загалом працюючих упродовж наступних п’яти років безплатно відпрацювати по 500 годин кожен, щоб у такий спосіб «активізувати» економіку.

Людвіг Георг Браун вважає, що це дало б змогу зменшити витрати на виробництво та активізувало б конкурентоспроможність підприємств. За його словами, слід запровадити також подовжений робочий день та гнучкість робочого часу. Має бути впроваджена не тижнева 40-годинна система роботи, а коридор, який дозволить поетапно збільшувати робочі години. Браун відкинув вимоги профспілок про організацію робочих місць у кілька робочих змін для висококваліфікованих та високооплачуваних осіб. «Це зовсім не реально — знайти для цієї категорії людей заміну в такі короткі строки», — сказав він. Керівник профспілки ІG-Меtal Клаус Цвікель відразу відхилив пропозицію Брауна і вважає його п’ятирічний план відкритою провокацією: «Це вибухівка для нашої майбутньої співпраці».

Німецька преса у зв’язку з пропозиціями президента Торговельної палати не поскупилася на довідки: «Суботник — робоча акція, яка була винайдена в Радянському Союзі під час громадянської війни 1918—1919 рр. (від російського слова «субота», бо вони відбувалися по суботах). Під час їх проведення прибиралися житлові території або виробничі площі. Різноманітні союзи, школи та клуби використовували суботники у власних цілях. У професійних школах участь у таких заходах не завжди була добровільною».

І на коментарі: «Браун вимагає великої безплатної робочої акції. Втім, це не є несподіванкою для всіх громадян. Адже слово «суботник» уже було в лексиконі німців східної Німеччини. Це була їхня соціалістична особливість».

Численні представники німецьких політичних кіл, шукаючи виходу з кризи, висловлюються за реформування федерального устрою країни, передусім за скорочення кількості федеральних земель. Віце-голова Вільної демократичної партії Німеччини Вальтер Дерінг сказав у інтерв’ю газеті «Більд ам Зоннтаг», що для того, аби ФРН змогла вистояти в умовах міжнародної конкуренції, вона повинна реформувати «абсурдні земельні структури». За зменшення кількості федеральних земель виступають представники опозиційного Союзу християнських демократів, а також правлячі партії «зелених» та соціал-демократів. Нині у складі ФРН —16 федеральних земель. Їх кількість пропонується скоротити до 11, 9 чи навіть 7. Передусім ідеться про те, щоб маленькі землі або так звані землі-міста (як, приміром, Гамбург, Бремен чи Берлін) увійшли до складу більших федеральних земель, на території яких вони розташовані. Така реформа дала б змогу скоротити бюрократію, а разом із нею й зменшити витрати на управлінський апарат, вважає Крістіне Шел, голова фінансової комісії бундестагу й депутат від Партії «зелених».

Тим часом уряд канцлера ФРН Герхарда Шрьодера не погоджується з песимістичними прогнозами вчених і переконує що кон’юнктура незабаром зросте на 1,5 відсотка.