Президенту Української академії наук національного прогресу, доктору технічних наук, академіку Олексію Онипко виповнилося 60
Настав час, як він сам каже, «збирати каміння». А з другого боку, його роки — його багатство: він, як учений, керівник академії, сповнений енергії й творчих задумів. Можливо, ви чули про село Велика Рудка, що на Полтавщині поблизу Диканьки? Там і народився Олексій Онипко. Там минуло його дитинство і шкільні роки. Розповідають, коли він працював у Київському університеті, приймав у абітурієнтів вступні іспити, то завжди завищував на один бал оцінку хлопцям і дівчатам із села. Підтримував «своїх». Селяни й проблеми села йому близькі й зрозумілі. Академія приділяє велику увагу освіті сільської молоді. Для цього створено мережу вищих навчальних закладів, школярі мають можливість спілкуватися з професорами, слухати їхні лекції.
А взагалі, академія, до створення якої Олексій Онипко особисто доклав чимало сил, працює в різних напрямах науки, освіти, виробництва, медицини тощо. Президент — експериментатор за духом — не допускає «академічного застою» в надрах своєї структури. Не випадково багато її технологічних напрацювань і виробів відзначено престижними призами й медалями на міжнародних виставках. Академіку О. Онипко вдається головне: максимально скоротити час реалізації наукових розробок в реальні технології і виробництво, що, власне, і залучає під «дах» академії багато талановитих учених і фахівців.
Олександр ГЛАГОЛЄВ, Валерій ЗВЕРЕВСЬКИЙ.
Редакція газети приєднується до численних вітань і бажає ювілярові міцного здоров’я, щастя і творчих успіхів.