Нещодавно Олександр Лукашенко пообіцяв звільняти керівників тих підприємств, де накопичується заборгованість із зарплати. Таких керівників плановано позбавити права надалі обіймати керівні посади. Втім, самі директори вважають, що адміністративними заходами проблему виплати зарплат не розв’язати. Білоруська економіка перебуває у вкрай тяжкому стані.

Незважаючи на постійні звіти керівництва країни про зростання ВВП, запаси готової продукції на складах підприємств протягом року становили в середньому майже 70 відсотків, а в деяких галузях навіть перевищували обсяги виробництва. Але ж зрозуміло, що коли продукція не продається, зарплату платити немає з чого.

За даними на 31 жовтня минулого року, заборгованість із зарплати в Білорусі становила 108,4 млрд. білоруських рублів (1 долар — 1920 білоруських рублів). На кінець року її вдалося значно зменшити, і нині вона становить 56 млн. 458 тис. 333 долари США.

Згідно з соціологічними даними, затримки у виплаті зарплат торік зачепили мало не дві третини білорусів. Варто сказати, що торік і білоруським пенсіонерам вперше вчасно не видали пенсії, затримали майже на два тижні.

Водночас зарплати в Білорусі невисокі. За даними соцопитування, проведеного Незалежним інститутом соціально-економічних і політичних досліджень (НІСЕПД), майже половина білорусів, а саме 49,5 відсотка, проживають за межею бідності. Їхня зарплата менша за прожитковий мінімум, який передбачає мінімальний набір продуктів, потрібний для виживання. У грошовому еквіваленті він становить 42 долари.

Слід зазначити, що оклад директора бібліотеки становить 48, помічника вихователя дитячого садочку — 25,5, прибиральниці — 24 долари. Середній розмір пенсій у жовтні минулого року був 41,2 долара. Допомога з безробіття не набагато перевищує суму, еквівалентну 10 доларам. У Білорусі стає менше шкіл через зміни демографічної ситуації, і найближчим часом очікується збільшення кількості безробітних педагогів.

До речі, у сфері освіти середня зарплата становить 90 доларів, в охороні здоров’я — 90,73, в сільському господарстві — 58 доларів.

Згідно з опитуванням НІСЕПД, 32,7 відсотка респондентів живуть на суму, яка менша за мінімальний споживчий бюджет, тобто їхні доходи нижчі за рівень простого відтворення. До мінімального споживчого бюджету, окрім набору продуктів, входять також засоби гігієни, одяг та оплата комунальних послуг.

Потрібно також враховувати, що останнім часом почали зростати ціни на комунальні послуги. Очікується, що в поточному році місячна плата за стандартну трикімнатну квартиру становитиме 31,25 — 35 доларів.

Менш як 6 відсотків білоруських громадян мають прибуток понад 100 доларів.

Білоруські медики відзначають, що люди споживають дедалі менше овочів, м’яса, фруктів і молочних продуктів. Харчуються переважно макаронами, крупами і картоплею.

2003 рік має стати роком скасування пільг. Зокрема, скасовуються пільги на транспорті. Запроваджуються платні медичні послуги — їх обсяг у поточному році має становити не менш як 35 відсотків. Загалом передбачається, що скорочення фінансування соціальних програм 2003 року становитиме 87 млн. 656 тис. 250 доларів. Із заощаджених на пільгах коштів 76 млн. 145 тис. 833 долари плановано спрямувати до резервного фонду президента.

Мінськ.