Повідомлення про рожевий долар, що його розробили дизайнери в США, мабуть, не дає спокою батькам Центрального банку Росії. Вони також хочуть змінити зовнішній вигляд російських рублів усіх номіналів і запровадити нові купюри.

Нині ходять паперові гроші лише п’яти номіналів — 10, 50, 100, 500 та 1000 рублів. Перший заступник голови Центробанку Арнольд Войлуков уже повідомив, що цього року в обіг спочатку запустять 20-рубльову купюру з новим дизайном. Вона буде своєрідним лакмусовим папірцем, бо з її допомогою вивчатиметься реакція фальшивомонетників і довговічність купюри. Якщо двадцятка «виживе», то Центробанк випустить у світ «вагоміші» банкноти вартістю 200, 2000 та 5000 рублів. Передбачають, що на них з’являться портрети видатних політичних діячів, які залишили помітний слід в історії Росії. Досі на грошах зображували архітектурні пам’ятки російських міст. Чиї зображення люди носитимуть у своїх гаманцях, поки що не розголошують, аби не завдавати передчасно клопотів майстрам із підпільних монетних дворів.

Але інформація про можливу появу великих грошових купюр багато кого в Росії вже збентежила: люди вважають, що вони можуть підхльоснути інфляцію в країні. Нині економісти намагаються заспокоїти громадську думку. Мовляв, відносна стабільність рубля по відношенню до долара не дає підстав казати про майбутню інфляцію, а нові гроші — лише технічна потреба. Особливо зручно буде розплачуватися ними «новим росіянам». Адже 5000-а купюра набагато вагоміша за 100-доларову, яку «круті» в Москві вважають найходовішою. Нагадаю, що нині в Росії згідно з офіційним курсом за долар дають 31 рубль 83 копійки.

А ще, виявляється, грошова реформа — справа прибуткова. Останню здійснили в Росії 1997 року, коли з купюр прибрали зайві нулі. Тоді на грошовому обміні Центробанк заробив майже мільярд рублів. Ця сума накопичилася через лінощі людей, які не захотіли обмінювати 100- та 200-рубльові паперові гроші на 10- та 20-копійчані монети. Цього разу деномінацією й не пахне.

Москва.