Олімпізм. В Афінах відбулася офіційна церемонія представлення факела Олімпійських ігор 2004 року, в якій взяли участь президент Міжнародного олімпійського комітету Жак Рогге і голова оргкомітету «Афіни-2004» Жанна Ангелопулос-Даскалакі.
Новий олімпійський факел, виготовлений із оливкового дерева і металу, заввишки 68 см. Його екологічність і ергономічний скромний дизайн, за задумом авторів, мають символізувати естетичну засаду стародавніх греків — «усе в міру».
У наступні місяці факел афінської Олімпіади, запалений у стародавній Олімпії, вперше відвідає всі п’ять континентів. Потім факел повернеться на батьківщину олімпійського руху, до Греції, де 13 серпня 2004 року буде запалено вогонь літньої Олімпіади.
Стартували промовисто
Універсіада. В італійському Тарвізіо тривають XXІ зимові Всесвітні студентські ігри. Першими у боротьбу вступили хокеїсти. Збірна України виступає у групі А. У стартовому матчі підопічні Володимира Андреєва легко переграли збірну Кореї — 10:0. Того самого дня росіяни виграли у китайців — 12:0. Словацька команда відпочивала. Саме з нею завтра проведуть чергову зустріч наші спортсмени.
У групі В зафіксовано такі результати: Канада—Японія. 8:1, Чехія—США. 4:1, Фінляндія—Італія. 1:1.
Залишилися без «батька»
Футбол. Як відомо, 7 червня збірна України прийматиме у відбірковому матчі чемпіонату Європи-2004 збірну Вірменії. Та цей колектив уже не виведе на гру аргентинський фахівець, наш давній знайомець Оскар Лопес. Він залишив посади тренера головної команди Вірменії та єреванського клубу «Пюнік».
Після зимових канікул сеньйор Лопес не повернеться до Вірменії, бо федерація футболу цієї країни не може задовольнити його вимоги щодо платні. Аргентинець хотів, щоб його оклад було збільшено до 25 000 євро на місяць.
Тепер вірмени у пошуках нового «батька» для своєї національної збірної. Але, як то кажуть, святе місце порожнє не залишиться. Вірменські ЗМІ повідомили, що вже ведуть переговори з колишнім тренером збірних Франції і Марокко Анрі Мішелем. Ну, а щодо наставника «Пюніка», який уже завтра стартує у турнірі Кубку Співдружності у Москві, то його поки що очолюватиме президент клубу, колишній блискучий півоборонець єреванського «Арарата» і збірної СРСР Хорен Аганесян.
В. Б.