20 січня кримчани офіційно відзначають День Автономної Республіки Крим
Свято встановлене у зв’язку з проведенням цього дня на півострові у 1991 році всекримського референдуму за підвищення статусу Кримської області до автономії. На ньому майже півтора мільйона, 93,26%, виборців півострова підтримали винесене питання про відновлення Кримської АРСР як «учасника Союзного Договору і суб`єкта Союзу РСР».
Голосування бойкотувала переважна більшість зі 100 тисяч кримських татар, котрі встигли повернутися на свою батьківщину з місць депортації.
12 лютого 1991 року, коли Верховна Рада Української РСР ухвалила відповідний закон, згідно з яким обласна рада стала Верховною, а облвиконком — Радою міністрів Кримської АРСР.
А 1 грудня 1991 року переважна більшість кримчан разом із севастопольцями висловили своє бажання бути (хоча і з автономним статусом) у складі незалежної України.
Щороку дві гілки влади — представницька і виконавча — у своїх привітаннях до цієї дати наводять слова про те, що «тими можливостями, які республіка отримала в свої перші роки, керівники Криму не зуміли скористатися або робили це на шкоду інтересам кримчан».
Нинішнє вистраждане кримчанами і всіма жителями України взаєморозуміння і жадана співпраця Сімферополя і Києва, двох гілок місцевої влади і їх лідерів — Голови Верховної Ради Бориса Дейча і прем`єра Сергія Куніцина, дають надію на справдження сподівань спокійної, тривалої і плідної роботи, а відтак і гасла, вписаного в герб автономії: «Процвітання — в єдності».