Тиждень відносної тиші в Харкові після масових затримань і арештів проросійських активістів у будівлі облдержадміністрації минулої неділі вибухнув черговим мітингом, який переріс у криваву бійню та захоплення будинку міської ради. На вулицях міста знову пролунали постріли і пролилася кров. Спостерігаючи, як засліплені люттю нападу люди кидаються один на одного, мимоволі згадуєш фронтові розповіді про всі жахи штикової атаки на передовій. Може, політикам усе-таки треба хоч раз опинитися на цій нинішній передовій, щоб остудити свій запал і не втягувати далі український народ у цивільні та військові зіткнення з їх божевільними й кривавими наслідками?

— Я як глава харківської міліції запевняю, що правоохоронці робитимуть усе можливе, щоб мешканці Слобожанщини почувалися в цілковитій безпеці від проявів радикально налаштованих людей, — заявив напередодні начальник Головного управління МВС України в Харківській області Анатолій Дмитрієв. — Для цього в нас є всі сили і засоби, будемо діяти принципово і жорстко стосовно провокаторів і порушників громадського спокою, незалежно від їхніх політичних гасел або партійної приналежності.

Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков говорить про те, що прийняв рішення щодо створення в Україні спецпідрозділів МВС, які складаються із громадян-добровольців.

— За умов інспірованих ззовні сепаратистських терористичних атак, створення бандитських формувань, фінансованих із-за меж країни, загрози внутрішньому порядку й законності — главою МВС прийнято рішення про створення корпусу спецпідрозділів МВС на основі громадських формувань по всій території країни, — зазначено в заяві. — МВС готове залучити понад 12000 людей по всій країні до складу нових спецпідрозділів, а також надати озброєння, екіпірування, керівництво кадровими офіцерами.

У результаті зіткнень між учасниками проросійського мітингу та Євромайдану, що сталися минулої неділі в центрі Харкова, постраждали 50 людей. Прихильники федералізації без причин напали на учасників акції, що вже розходилися, на підтримку єдності України. Нападники використовували битки, палиці, світло-шумові гранати. Близько 10 людей було доставлено до лікарень міста. За інформацією медиків, у них різні травми. Серед потерпілих — один співробітник міліції... 

Раніше учасники проросійського мітингу того ж дня взяли штурмом будинок міськради. Близько 500 людей відтіснили міліціонерів і вибили двері на вході до будівлі. І тільки, напевно, завдяки бажанню харківського міського голови Геннадія Кернеса слухати мітингувальників, а не розганяти їх, було досягнуто компромісу, вони покинули міськраду, а не спалили її як облдержадміністрацію.

Про що домовилися? Надати юридичну допомогу людям, яких затримали при розблокуванні будівлі ХОДА; забезпечити проведення на площі Свободи протестних акцій, а не забороняти їх у судовому порядку; звернутися до Верховної Ради з приводу якнайшвидшого прийняття закону про місцеві референдуми; забезпечити появу інформації про акції протесту на харківському телебаченні; домагатися повернення російських каналів у харківський телевізійний простір.

Харків.

 

Харків. Учасники маршу «За єдину Україну!» 12 квітня 2014 року.

На знімку: потерпілий у результаті сутички між сепаратистами й активістами Євромайдану біля станції метро «Університет» у Харкові 13 квітня 2014 року.