Журнал Раrade опитав кілька провідних американських психологів, які спеціалізуються на розв’язанні сімейних проблем. І опублікував десять їхніх рекомендацій зі створення міцної і дружної сім’ї.
1. Сім’я понад усе. Хороший сім’янин ставить інтереси своїх близьких вище від власних. Приміром, здатний відмовитися від вечірки, щоб провести більше часу з дитиною.
2. Разом, а не поодинці. У дружних родинах чоловік і жінка вживають слово «ми», а не «я». За аналогією з футболом можна сказати, що гарна сім’я сповідує «командний», а не «індивідуальний» тип гри.
3. Ми — демократія. Усі рішення приймаються спільно. Думка дітей також враховується. Але останнє слово залишається все-таки за батьками — лише тому, що вони несуть більшу відповідальність.
4. Гречне поводження. Не треба жаліти компліментів одне для одного. А критичні зауваження робіть в якомога м’якшій формі.
5. Жертовність.
6. Увага одне до одного. Члени міцних сімей слухають не лише вухами, а й серцем. З однаковою цікавістю і увагою вислуховують і старих, і малих. Наголошують, що розмова для них важлива і цікава.
7. Час. У гарних сім’ях люди приділяють одне одному максимум часу. Вони пам’ятають, що робота ніколи не зможе замінити родину.
8. Зв’язок поколінь. Що кращі стосунки між різними поколіннями в родині, то міцніші ці сім’ї. І нічого немає кращого за старі традиції.
9. Прагнення зробити світ ліпшим. Допомогти не лише «своїм», а й тим, хто не належить до їхньої міні-спільноти.
10. Релігія. В релігійних сім’ях частіше панують мир і спокій. Віра допомагає пережити найтяжчі випробування і втрати.