Спершу з’являється задум. Затим — ескізи. Далі триває копітка робота над кожним елементом. Плюс натхнення, професійні секрети, кращі матеріали. Схема для будь-якого твору мистецтва. Одне лише «але»: мова — не про картини, скульптури чи архітектурні форми. Йдеться про... торти, що їх виготовляють майстри донецької фірми «Онікс».

Донеччанка Оксана Бойша стала до роботи у перший день відкриття кондитерського цеху. На той момент засновники підприємства спробували виготовляти і шипи для автомобільних скатів, і житлові модулі, деякий час займалися торгівлею. «Солодкий» напрямок діяльності вважали чимось на кшталт хобі і не покладали на нього особливих надій. Але сталося так, що саме кондитерське виробництво принесло славу «Оніксу». Адже це єдина в регіоні (кажуть, і в Україні) фірма, яка спеціалізується на ексклюзивних тортах.

На столі перед Оксаною стоїть бонсай — японське деревце в керамічному горщику. Поруч, для підкреслення «східної» теми — симпатичний дракончик. І дерево, і дракон — не просто прикраси, а... цілком їстівні речі. Автор кулінарних шедеврів — Оксана Бойша. Її майстерність оцінено першим місцем на фестивалі кулінарів «Поляна» (Донецьк, 1999 рік), золотою медаллю чемпіонату України із кулінарії в номінації «Кондитер» (Київ, 2001 рік), другим місцем на міжнародному фестивалі «Зірки кулінарії — третьому тисячоліттю» (Москва), другим місцем в номінації «Артклас» на міжнародному фестивалі кулінарного мистецтва «Співдружність» (Кисловодськ, 2002 рік).

В «ексклюзивному» цеху працюють п’ятеро молодих кондитерів. Головним критерієм для відбору були не так професійні навички, як творчі здібності та наполегливість. На приготування одного торта витрачають від 8 до 20 годин! Кондитерські вироби у формі гоночного автомобіля, старовинного замку чи футбольного стадіону аж ніяк не нагадують звичайні торти, які продаються в магазині.

Стало традицією, що «зірки» театру та естради везуть із Донецька не лише квіти, а й кондитерський шедевр від «Лучіано» (під такою торгівельною маркою виготовляють солодкі вироби). «Артисти відчувають себе на межі божевілля», — сміється В’ячеслав Катковський, заступник генерального директора фірми «Онікс». Зокрема, Тамара Гвердцителі отримала торт у вигляді білого рояля, а Михайло Боярський — із капелюхом та мушкетерським плащем. А Олена Степаненко одразу зателефонувала чоловікові, Євгенові Петросяну, вимагаючи надіслати людину із відеокамерою до трапа літака, аби відзняти кондитерське диво.

Під торгівельною маркою «Лучіано» виготовляють не лише «авторські» роботи, а й продукція для масового споживача. Відрізняє її, втім, використання найсвіжіших продуктів і малокалорійних рослинних жирів. Як згадує генеральний директор фірми «Онікс» Олександр Катковський, шість років тому, у перший день відкриття магазину, кондитери виготовили кілька десятків тортів, а за два дні... викинули їх більшу частину. Кондитерські вироби нового підприємства були невідомі донеччанам, але фірма свідомо йшла на збитки, не бажаючи продавати залежалий товар. Таке ставлення до якості, зрештою, і принесло успіх.

Попри любов до солодкого, кондитер Оксана Бойша залишається в чудовій формі. Каже, через те, що торти та тістечка від «Лучіано» малокалорійні. А ще зізнається, що іноді дуже шкода віддавати «на съедение» творіння власних рук...