Давно відомо, що наша армія — це держава в державі. Проте з дуже прозорими кордонами. Бо все, що в ній відбувається, віддзеркалює ті процеси, які мають місце у громадянському суспільстві. Стан здоров’я військовослужбовців — не виняток.
У 1987 році в Україні офіційно був зареєстрований СНІД. Камуфляж не врятував від ВІЛ-інфекції й захисників Батьківщини. Станом на 1 грудня 2002 року у Збройних Силах України було виявлено 360 ВІЛ-інфікованих військовослужбовців. Ці дані відповідають показникам 15-річному періоду.
Військові медики стверджують, що переважна більшість виявлених ними ВІЛ-інфікованих були заражені ще до призову до лав Збройних Сил України. Зокрема, більш як 40 відсотків донорів та 40 відсотків обстежених за клінічними показниками вживали на «гражданці» наркотичні речовини шляхом ін’єкцій.
Епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекцією у Збройних Силах погіршується пропорційно збільшенню кількості ВІЛ-інфікованих в Україні. Так, із 1987-го по 1994 рік серед українських військовиків було виявлено лише 10 ВІЛ-інфікованих осіб (в Україні за цей час — 398). У 1998 році загальна кількість ВІЛ-інфікованих людей у погонах становила 243 (в Україні — 24765). Відсоток виявлених за 15 років ВІЛ-інфікованих військовослужбовців проти загальної кількості особового складу ЗС України не перевищує 0,06.
Водночас, за даними радника з питань ВІЛ-СНІД Фонду народонаселення ООН в Україні Пжантин Джакобі, кількість ВІЛ-інфікованих громадян України досягла 1 відсотка від загальної кількості населення.
Відповідно до чинного законодавства обов’язковому обстеженню на наявність ВІЛ-інфекції підлягає лише вузьке коло громадян нашої держави, до якого входять і армійці, які проходять службу у складі миротворчих контингентів в країнах із несприятливою санітарно-епідеміологічною обстановкою. Але майже 95 відсотків ВІЛ-інфікованих військовослужбовців було виявлено практично випадково — під час здачі донорської крові та у хворих за клінічними показниками.
Нині в усіх медичних і лікувальних закладах Міністерства оборони до використання допускається лише та кров, яка пройшла відповідне дослідження на ВІЛ-інфекцію, забір крові, ін’єкції та щеплення проводять лише одноразовими системами і шприцами. До того ж військові медики впроваджують Програму боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом у Збройних Силах України, яка діє до 2017 року.