За часів румунського диктатора Ніколає Чаушеску ведмедів розводили для полювання. Диктатора не стало, і тепер мешканцям Брасова загрожують тільки ці великі тварини. Невдовзі місто загородять величезною загорожею з дроту під напругою. На думку влади, це єдиний спосіб убезпечити городян від голодних і небезпечних звірів.
Одне з розв’язань проблеми, яке запропонувала місцева влада, — переселити ведмедів до інших районів. Проте фахівці вважають, що це ні до чого не приведе.
«Цих ведмедів уже нічим не злякаєш, вони все одно повертатимуться до тих місць, де живуть люди, у пошуках їжі», — заявив Крістоф Промбергер, один із німецьких фахівців, відряджених владою до Брасова. Крістоф Промбергер вважає, що відстріл тварин — «жахливий захід, до якого влада має вдатися лише в крайньому разі».
А в Литві нещодавно обговорювали прямо протилежну проблему — як захистити ведмедів, які мешкають на литовсько-естонському кордоні, від місцевих жителів і прикордонників. Семінар на цю тему відбувся в невеликому латвійському містечку Мазсалаца.
А щодо української популяції ведмедів, то вона надзвичайно мала. Як повідомляє «Кореспондент. net», у 2001 році в Карпатах налічувалося приблизно 360 бурих ведмедів, а 30 років тому їх популяція становила майже 1300 особин. Дослідники стверджують: якщо сумна тенденція до зменшення збережеться, то через десять років в українських Карпатах бурі ведмеді зникнуть зовсім.