Торік, за даними Головного митного комітету Росії, під час спроб вивезення готівкової валюти (як правило, незаконної) у громадян вилучено понад 400 тисяч доларів. Переважно це іноземці, серед яких чимало й українців.
Працівникам генерального консульства в Москві не раз доводилося виїздити в аеропорти російської столиці, щоб «залагоджувати» з митниками випадки провезення через кордон валюти посадовцями з Києва. У Росії й досі чинне правило, за яким іноземець не може вивезти з країни жодного долара, якщо перед тим не ввіз його сюди і, головне, не вніс до митної декларації.
Якщо громадяни України «попадалися» на двох-трьох десятках доларів, то іноземці, зорієнтовані на загальноєвропейські правила, що дозволяють вільно переміщувати через будь-який кордон до десяти тисяч баксів готівкою, переважно ставали жертвами митників. Марні були всі скандали й дипломатичні ноти. Росія поповнювала казну, а можливо, й сімейні бюджети працівників митниці коштом наївних іноземців, переконаних у тому, що Росія вже живе за законами цивілізації.
І от бюджетний комітет Держдуми РФ вирішив внести зміни до Закону «Про валютне регулювання і валютний контроль». Революційне рішення спрямоване на те, щоб дозволити всім громадянам (і росіянам, і іноземцям) вивозити з країни до десяти тисяч доларів готівкою. Та пропозиція комітету — це лише початок шляху до цивілізації. Це рішення мають підтримати решта депутатів, потім воно потрапить на обговорення до Ради Федерації і аж тоді ляже на стіл президента для остаточного затвердження.
Аналітики переконані, що народні депутати у передвиборний рік зважаться на цей популістський крок. А от уряд наполягатиме на тому, щоб президент наклав вето на це революційне рішення. Адже Мінфін Росії не полюбляє ослабляти валютний ретязь, міцно тримаючи на ньому громадян не тільки Росії, а й цілого світу. Перший заступник міністра фінансів Сергій Шаталов уже поквапився застерегти валютних лібералів: коли уряд і погодиться на послаблення, то це буде  сума хіба що у три тисячі доларів, яку зможуть безперешкодно вивозити громадяни-резиденти і нерезиденти з Росії. Дихати на повні груди Мінфін нікому не дозволить.
Хоча в Росії є ще мислячий і прогресивний президент, якому й належить прийняти остаточне рішення про те, яку доларову суму вважатимуть у Росії ковтком свободи.
Москва.