Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій рекомендує парламенту відхилити урядовий проект закону про внесення змін до статті 6 Закону України «Про угоди про розподіл продукції», повідомляє Інформуправління ВР.
Згідно з чинним законом «Про угоди про розподіл продукції» до компетенції Кабінету Міністрів України віднесено затвердження переліку ділянок надр (родовищ, корисних копалин), які можуть надаватися у користування на умовах, визначених угодами про розподіл продукції. А затвердження переліку ділянок, що становлять особливу наукову, культурну або природно-заповідну цінність і не можуть надаватися у користування на умовах угод про розподіл продукції, покладено на Верховну Раду України.
Законопроектом пропонується покласти функції щодо затвердження переліку ділянок надр, які становлять особливу наукову, культурну або природоохоронну цінність, на Кабінет Міністрів України. Однак, на думку членів комітету, недоцільно змінювати нинішню норму закону, оскільки «виникає небезпека, що відомчі інтереси того чи іншого центрального органу виконавчої влади можуть впливати на прийняття рішення Кабінету Міністрів України». І ділянки, що становлять особливу цінність, виділятимуться під забудову та виробництво.
Голосувати одразу після обговорення
Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України рекомендував парламенту підтримати проект постанови народного депутата Адама Мартинюка (фракція КПУ) про внесення змін до Регламенту стосовно процедури голосування. Зокрема, у цьому проекті документа пропонується повернутися до процедури голосування під час прийняття рішень, яка існувала до 21 січня 2000 року. Тобто проводити голосування після обговорення кожного законопроекту на сесійних засіданнях.
Нині парламентський Регламент передбачає голосування проектів документів на засіданні парламенту один раз на тиждень — щочетверга. На думку автора проекту постанови, коли між обговоренням та прийняттям рішення проходить значний проміжок часу, це істотно ускладнює роботу над законопроектами, знижує їх якість. Про це свідчить і збільшення повернених законів з вето Президента України за період після прийняття у 2000 році змін до Регламенту, якими було визначено для голосування лише один день на тиждень.
Енергетика без кордонів
Під час офіційного візиту до Києва угорської парламентської делегації на чолі з головою Енергетичного підкомітету Загальних Зборів Угорщини Йожефом Сабо планується підписати Меморандум про співпрацю між парламентськими комітетами у сфері паливно-енергетичного комплексу України та Угорщини.
Проект меморандуму, зокрема, передбачає розробку загальних програм у сфері ПЕК, створення умов для прямих зв’язків та обміну досвідом, організацію консультацій, семінарів, наукових конференцій, роботу з адаптації законодавства України та Угорщини до вимог законодавства ЄС, «особливо у зв`язку з тим, що Угорщина незабаром готується стати членом Європейського союзу».
Голова профільного комітету ВР Андрій Клюєв повідомив, що під час візиту заплановані зустрічі угорських парламентаріїв з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином, керівниками Міністерства палива та енергетики України, Національної комісії регулювання електроенергетики, повідомляє Інформуправління ВР.