Вашингтон готовий допомогти Пхеньяну подолати енергетичну кризу, якщо КНДР відмовиться від розвитку своєї ядерної програми. Про це заявив спеціальний посланник президента США, помічник держсекретаря Джеймс Келлі, котрий учора прибув до Сеула. В його планах — відвідати Сінгапур, Японію, Китай, Індонезію. Турне організовано в пожежному режимі. Щодня офіційний Пхеньян робить заяви, кожна наступна з яких категоричніша за попередню.
У п'ятницю КНДР оголосила про вихід із Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і угоди з МАГАТЕ про моніторинг ядерних об'єктів. Наступного дня Пхеньян заявив, що може «перервати мораторій на запуск ракет». У неділю пролунала заява: в нас немає ядерних секретів, але «море вогню» знайдеться. Врешті вчора заступник голови Держкомітету з атомної енергії Кім Гі наголосив: «Ми дамо самозречену відповідь, мобілізувавши всі засоби і можливості, не йдучи на жодні компроміси і поступки тим, хто паплюжить наш національний суверенітет і право на існування».
Світ на ці погрози відреагував однозначно: представники більшості держав (зокрема, й України) та міжнародних організацій закликали КНДР не поспішати з кардинальними кроками і не відмовлятися від діалогу. Новообраний президент Південної Кореї Ро Му Хен змушений розпочати зовнішньополітичні контакти ще до своєї інавгурації, планованої на 25 лютого. При цьому Сеул наполягає на лідируючій ролі в переговорному процесі. Під час переговорів з Келлі Ро Му Хен заявив, що РК дотримуватиметься трьох принципів розв'язання проблеми: по-перше, принципу вищезгадуваної «першої скрипки», по-друге, Сеул не визнаватиме ядерні розробки КНДР і, по-третє, наполягатиме на мирному варіанті погамування конфлікту...
Щодо турне Келлі, то слід відзначити: як посланник він побував і в Пхеньяні. І було це торік у жовтні. Саме тоді сторони посварилися остаточно. Вашингтон звинуватив КНДР у спробах створити ядерну зброю. А Пхеньян заявив, що має право на ядерні розробки, бо Штати не виконали обіцянку побудувати до 2003 року в КНДР атомну електростанцію.
Тепер Вашингтон уже готовий піти на поступки і допомогти КНДР в енергетичній галузі. Мало того, деякі американські губернатори закликають укласти з Північною Кореєю пакт про ненапад (чого довгі роки домагається Пхеньян), а також однозначно й офіційно заявити, що США не мають ворожих намірів щодо КНДР. Та чи влаштують ці заяви офіційний Пхеньян нині?