Сьогодні відбудуться урочисті збори членів народно-демократичного об’єднання «Нова Україна». І присвячені вони знаменній даті — 11 років тому була заснована громадська організація з промовистою назвою «Нова Україна».
Батьки-засновники об’єднання — тодішні народні обранці Олександр Ємець, Володимир Філенко, Леонід Кучма, Ігор Юхновський, Віктор Пинзеник, Василь Євтухов, Володимир Гриньов, тодішній віце-прем’єр-міністр з питань економічної реформи Володимир Лановий та інші знані в нашій державі люди.
Нова громадська організація декларувала свою прихильність до економічних і політичних реформ. Насамперед ліберального напряму. Відтак під її парасолею почали збиратися політичні партії, в яких ще не було достатньо сил, аби мати вплив на політичній арені України. Серед них варто згадати обидві соціал-демократичні партії, конституційних демократів. Поступово в об’єднання почали приходити і підприємці.
Того самого 1992 року «новоукраїнці» добилися першого успіху. Тодішній глава держави Леонід Кравчук у жовтні запропонував генеральному директору «Південмашу» Леоніду Кучмі сформувати новий уряд. До його складу увійшло чимало членів «Нової України». Серед них віце-прем’єрами стали Ігор Юхновський та Віктор Пинзеник. Проте перший похід у владу виявився не вельми вдалим — у 1993 році відбулася чергова зміна уряду, а на парламентських виборах чимало «новоукраїнців» зазнали поразки. До того ж тодішній лідер об’єднання Володимир Гриньов прагнув перетворити громадську організацію на партію, що, безперечно, послабило позицію членів об’єднання.
Друге дихання в «новоукраїнців» відкрилося після перемоги Леоніда Кучми на президентських виборах 1994 року. Багато хто з них увійшов до команди нового глави держави і обійняв високі посади. Напевне, варто згадати одного з ідеологів організації, на жаль, покійного, Олександра Розумкова.
Власне, «новоукраїнці» і розпочали об’єднавчі процеси на політичній арені. Партія демократичного відродження України та Трудовий Конгрес України, які були колективними членами об’єднання, в 1995 році злилися в Народно-демократичну партію. Отож «Нова Україна», головою якої було обрано Євгена Кушнарьова, перетворилася на народно-демократичне об’єднання, що ввійшло колективним членом до НДП.
Сьогодні є що згадати «новоукраїнцям». Вони вписали у новітню історію Української держави свою сторінку.