Більш як половина (54 відсотки) громадян України вважають, що брати-боксери Віталій та Володимир Клички найбільшою мірою заслуговують на те, щоб бути переможцем у номінації «Улюбленець нації». Про це йдеться у даних соціологічного опитування, оприлюднених на прес-конференції головою правління Українського інституту соціальних досліджень Олександром Яременком та директором Центру «Соціальний моніторинг» Ольгою Балакірєвою.
За словами пана Яременка, 38 відсотків респондентів вважають, що «улюбленцем нації» має стати співачка Софія Ротару, 21 — футболіст Андрій Шевченко, стільки само українців бачать «улюбленцем» екс-тренера ФК «Динамо» Валерія Лобановського. Десять відсотків відповіли, що цього титулу має бути удостоєна співачка Таїсія Повалій.
Водночас 64 відсотки опитаних вважають, що брати Клички достойні також титулу «Кумир молоді».
Як зазначив Олександр Яременко, 29 відсотків респондентів на запитання, хто, на їхню думку, заслуговує бути переможцем у номінації «Кумир молоді», відповіли, що ним має стати футболіст Андрій Шевченко, 14 — співачка Таїсія Повалій, по 8 — співаки Олександр Пономарьов, Ані Лорак та гурт «Океан Ельзи»...
Під вітрилами — у... залі
Вітрильний спорт. Учора у приміщенні легкоатлетичного манежу, що на столичних Березняках, відбулися показове тренування та прес-конференція авторитетного у світі екіпажу Родіона Луки та Георгія Леончука, який виборов першу олімпійську ліцензію серед українських вітрильників.
Спочатку Лука та Леончук віпрацьовували вправи на яхті-тренажері, а коментував подію наставник дуету Дмитро Цалик. Потім відбулася прес-конференція, на якій спортсмени і тренер відповіли на численні запитання. Зокрема, розповіли про плани на наступний, передолімпійський сезон.
Вороніну віддають належне
Футбол. Гравець національної збірної України клубу «Майнц 05» Андрій Воронін став одним із найкращих гравців першого кола чемпіонату другої німецької бундесліги. Він забив 13 м’ячів і разом з німцем хорватського походження Йозефом Івановичем очолив список бомбардирів. Тепер на українського легіонера, відомого з ігор за одеський «Чорноморець», претендують одразу кілька команд вищого німецького дивізіону.
Сам Воронін спокійно ставиться до пропозицій, хоча не забуває підкреслювати: в наступному сезоні він хотів би грати у першій бундеслізі. Керівництво «Майнца» просто обожнює форварда і сподівається, що клуб, який посідає тепер четверте місце, здатний піднятися на третю сходинку, котра забезпечить підвищення у класі.
«Дніпро» накинув оком на «американця» Коваленка
Може статися так, що у другому колі чемпіонату України кольори дніпропетровського «Дніпра» захищатиме нападник американського клубу «Чикаго Флайерз» Дмитро Коваленко. Він — киянин, син відомого українського арбітра Геннадія Коваленка. Підлітком потрапив до США. У своєму клубі Дмитро грає з мегазіркою, болгарином Христо Стоїчковим.
Знову про Реброва
Як повідомляють інформаційні агенції Великої Британії, форвард збірної України Сергій Ребров залишить «Тоттенгем» відразу після відкриття трансферного вікна у січні 2003 року.
— Лондонці ведуть переговори з кількома клубами, і не тільки з англійськими, — повідомив сам Ребров. — До першого дня нового року стане остаточно ясно, у якій команді я продовжу кар’єру...
Нагороди найкращим
Спортивні журналісти країни назвали десятку найкращих українських атлетів 2002 року. Ось ці зіркові імена.
Яна Клочкова (плавання), Руслан Пономарьов (шахи), Володимир Кличко (бокс), Денис Готфрід (важка атлетика), Віталій Кличко (бокс), Олег Лисогор (плавання), Ельбрус Тедєєв (вільна боротьба), Ганна Безсонова (художня гімнастика), Юрій Білоног (легка атлетика), Андрій Шевченко (футбол). Найкращою командою визнано чоловічу збірну України з хокею.
Як ми вже повідомляли, «Український футбол» найкращим футболістом і тренером року назвав відповідно Анатолія Тимощука («Шахтар», Донецьк) та В’ячеслава Грозного («Арсенал», Київ). А завершило видання свою щорічну акцію, назвавши найкращого воротаря і «легіонера». Ними стали динамівці Києва — Віталій Рева та Валентин Белькевич.
ПФЛ підтримує «Динамо»
Історія з капітаном київського «Динамо» Владиславом Ващуком триває. Її майже детективний характер привертає велику увагу футбольної громадськості України та Росії. Досить оригінальне те, що за футболіста говорять усі, а от він сам тримає обітницю мовчання. Хоча на персональній сторінці в Інтернеті з’явилася його заява про те, що він перебуває в Москві і гратиме за «Спартак». А його дії прокоментує технічний директор червоно-білих Олександр Єленський.
У динамівському клубі виявляють неабияку витримку і вважають, що Ващук — їхній гравець до літа 2004 року. Такої думки і в Професіональній футбольній лізі України.
Виконавчий директор ПФЛ Анатолій Попов спростував слова пана Єленського, котрий заявив, що контракт Владислава Ващука з київським «Динамо» закінчується 31 грудня 2002 року, тож він може безперешкодно перейти до будь-якої іншої команди. Високий посадовець ліги з приводу скандальної історії з оборонцем киян зазначив:
— Відповідно до зареєстрованого в нас контракту Владислава Ващука з «Динамо» гравець має зобов’язання перед київським клубом до 30 червня 2004 року, а не до 31 грудня нинішнього, як стверджує пан Єленський. Тому хочу звернути увагу на важливу деталь. За словами генерального директора «Спартака», жоден з динамівських гравців не має на руках примірника свого контракту з клубом. У зв’язку з цим хочу зауважити, що ПФЛ України обов’язково вимагає від усіх клубів відомість, у якій кожний футболіст ставить власний підпис про одержання ним одного з трьох примірників свого контракту (другий зберігається в його клубі, третій — у ПФЛ). Є у нас відомість київського «Динамо», в якій, зокрема, стоїть підпис пана Ващука...