На останній, шостій, сесії міськради Севастополя питання про теплопостачання у порядку денному не стояло. Просто депутати попросили заступника голови міської адміністрації С. Зайця поінформувати, як усувають недоліки, що їх виявила в теплопостачанні міста несподівана зима. Севастополь, хоча й південне місто, але в грудні морози опускалися уже за мінус 10. Кілька осіб загинуло, просто замерзнувши на вулиці. А той хто має дах над головою, покірно моржує у власній квартирі, якщо не подбав про індивідуальний котел для опалення квартири.

Депутати вишиковувалися в чергу до мікрофонів, щоб назвати конкретні адреси будинків, шкіл, лікарень, де температура в приміщеннях не піднімається вище як на 10—12 градусів тепла.

— Наша лікарня мала власну котельню, і було тепло. Її треба відновити, — каже депутат Валерій Овсюк, — ну як я можу за температури 13 градусів у операційній тримати скальпель. Я, може, й витримаю, а що буде з хворим? Крім операційної травми, він отримає ще й пневмонію.

Так, населення не платить «Севтеплоенерго» за опалення. Тому й на проплату газу грошей бракує, але як можна вимагати від населення свідомості, якщо весь час ідуть «рвані» протопки (ночами), коли теплоносій має температуру 45—50 градусів на виході з котельні, а до конкретних споживачів доходить уже температура морської води. Не додають бажання сплатити за боргами і невиправдано високі коефіцієнти, виставлені в платіжках севастопольцям. Ну хто платитиме 50—60 гривень за листопад, якщо в квартирах було холодно?

С. Заєць погодився, що цифри в рахунках за спожите тепло в листопаді, вочевидь, завищені, до 25 грудня всі платежі буде перераховано. А незабаром — Новий рік. Людям не лише тепла хочеться, а й помитися не завадило б — за педикульозом Севастополь на першому місці в Україні. Гарячої води не бачать уже кілька років. За поганою традицією загальне купання передбачається лише на передодні нового року, та інколи на світле Христове Воскресіння.

Багатші люди встановлюють газові колонки, двоконтурні котли (для води і опалення), обрізаючи труби центрального опалення в своїх квартирах. Так справа дійде, що підприємство «Севтеплоенерго» стане непотрібним. Однак в Управлінні житлово-комунального господарства висить величезний плакат, на якому пояснюється, що не можна, не дозволено ставити індивідуальні котли у багатоквартирних будинках.

Загалом, назвавши конкретні адреси «полюсів холоду» в Севастополі, затаврувавши комунальників в зниженні відповідальності до виконання своїх зобов’язань, депутати зажадали від міської адміністрації нарешті налагодити нормальне теплопостачання; розробити чітке положення про порядок плати за нього, щоб зняти напруженість, недовіру населення до місцевої влади. Віднині кожна сесія, яка проходитиме в опалювальний сезон, починатиметься зі звіту адміністрації про стан справ в тепло- та водопостачанні міста.

Минулих вихідних у більшості будинків батареї потеплішали, перманентно не опалювалися лише ті приміщення, де не закінчено капітального ремонту і де виникають аварійні ситуації. За твердженням заступника голови адміністрації, це 10 багатоповерхівок. Новий рік усі зустрінуть у теплі, запевнив він депутатів.

Севастополь.