Ранкове та денне засідання 13 грудня
Під час спонтанно виниклої «розминки» народні депутати зажадали від головуючого надати представникам опозиції час для виступів, щоб спростувати повідомлення у ЗМІ про «побоїще» у Верховній Раді та начебто псування електронного обладнання в сесійній залі. Йшлося також про необхідність чіткого дотримання напередодні досягнутих домовленостей та вимог Регламенту ВР. Проголосовано низку депутатських запитів до «верхів» влади. Володимир Литвин оголосив про створення депутатської групи «Зубр», яка виступає за створення союзу України, Білорусі та Росії.
Після того сесія приступила до розгляду питань, включених до порядку денного. Перше з них — проект закону про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість» (стосовно платників податку). Доповідач — заступник державного секретаря Мінфіну Василь Регурецький — наголосив, що поданий законопроект передбачає введення в рамки законності багатьох гострих питань, невирішення яких досі завдає значних втрат державі та підприємницькій діяльності.
Зокрема, має врегулювати порядок відшкодування ПДВ. Народний депутат Юрій Кармазін назвав податок на додану вартість головним руйнівником вітчизняної економіки. А його колега Андрій Шкіль наголосив, що на сьогодні назріла проблема не так урегульовувати застосування ПДВ, як усунути його як такий. Законопроект не вирішує таких питань, як повернення заборгованостей з ПДВ, ціноутворення на багато видів продукції, зокрема — лікарняних засобів.
Від імені Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Терьохін запропонував цей законопроект відхилити. Ще категоричніше пролунала пропозиція народного депутата Валентина Ландика — зняти з розгляду проект закону про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість» (стосовно скасування пільг на продаж лікарських засобів та виробів медичного призначення). Хоча не всі депутати з ним погодилися.
Законодавці вимогливо поставилися і до наступного проекту закону — про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань справляння акцизного збору. Зокрема, вказували, що потрібно виробити дієвіші заходи контролю з боку держави за виробництвом та реалізацією спиртів. Звернено увагу також на те, що згідно з указом Президента ліцензію на виробництво екологічно чистого бензину мали отримати шість спиртозаводів, фактично їх нині діє понад 50! Під прикриттям начебто виробництва етанолу вони масово женуть підробки автомобільного пального, маючи великі пільги з акцизних зборів. Депутати навели ще чимало негативних явищ, котрі в разі їх існування й надалі неодмінно негативно вплинуть на автомобільну галузь України. Тож вносили пропозицію не підтримувати поданого проекту закону. Такого самого висновку дійшов і Комітет з питань фінансів і банківської діяльності.
Депутати також розглянули проекти законів про внесення змін до Митного кодексу України (стосовно терміну введення в дію); до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (щодо розширення податкової бази); закон України «Про внесення змін до Закону «Про оподаткування прибутку підприємств» з пропозиціями Президента України від 20.11.2002 року.
У «різному» заслухано та обговорено звіт Фонду держмайна про виконання Державної програми приватизації за 2001 рік, а також виступ Генерального прокурора України про стан прокурорського нагляду у сфері боротьби з організованою злочинністю. Святослав Піскун відповів на численні запитання народних депутатів.