У кореспонденції «Страйк на судні» («ГУ» за 5 грудня) йшлося про те, що екіпаж панамського теплохода «Okean Pacific 1» (7 українських та 16 філіппінських моряків) оголосив страйк, вимагаючи від судновласника погашення боргів із зарплати. Судно прийшло на ремонт до Іллічівського судноремонтного заводу, однак у зв’язку зі страйком до доку не було поставлено. Воно простоює в акваторії підприємства. Днями у відносинах «екіпаж — роботодавець» відбулися деякі зміни. Судновласник провів повний розрахунок з двома українськими моряками, виплативши борг і поточну зарплату, та списав їх на берег — у третього механіка й слюсаря закінчився термін контрактів. З рештою членів екіпажу конфлікт триває.

Річ у тім, що судновласник — компанія «Aker Shipping» — спробував розв’язати проблему дрібними подачками. Так, на Філіппіни перераховано ту частку зарплати тамтешніх моряків, що належить одержати їхнім сім’ям. Та й то лише за два місяці. А самі члени екіпажу досі нічого не отримали. П’яти українським морякам виплатили по місячному окладу. Решту пообіцяли пізніше, водночас поставивши вимогу припинити страйк та відвести судно в док на ремонт.
Моряків, однак, це не влаштовує. Вони вирішили продовжити акцію протесту. Екіпаж направив позови до місцевого суду з проханнями посприяти отриманню зарплати та інших виплат у повних обсягах, згідно з відпрацьованими термінами.
 
Іллічівськ — Одеса.