З нового року відпускна ціна вітчизняних медикаментів може збільшитися на третину. Такий удар по своїх гаманцях співвітчизники, більшість з яких не можуть похвалитися міцним здоров’ям, отримають у тому разі, якщо Верховна Рада ухвалить закон про запровадження 20-відсоткового податку на додану вартість (ПДВ) на лікарські препарати.

Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість» парламент має розглядати в грудні. Однак уже сьогодні медики, фармацевти та споживачі лікарських препаратів протестують проти такої перспективи.

За розрахунками Міністерства охорони здоров’я, впровадження ПДВ на ліки спричинить збільшення витрат населення в середньому на 500—600 млн. грн.

На думку експертів, від такої фінансової санкції насамперед постраждають покупці, бо 80 відсотків вартості ліків у нашій країні сплачують саме вони і лише 20 відсотків — держава.

Наслідки скасування для виробника пільг з ПДВ медпрепаратів можуть бути найболючішими. За словами заступника голови Держдепартаменту з контролю над якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів Олександра Євтушенка, це призведе до того, що дешеві вітчизняні ліки зникнуть з ринку, а частина медикаментів перейде до «тіньового» сектору. В результаті підвищаться ціни на медикаменти, знизиться купівельна спроможність, а надто незахищених соціально верств населення (саме вони і є основними споживачами ліків), на ринку побільшає підробок і фальсифікованих таблеток та мікстур, активізується контрабандний імпорт... Однак ми так само хворітимемо, а от купувати засоби боротьби з різними недугами за новими цінами зможе аж ніяк не кожний.

Комітет ВР з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства проти впровадження податку на лікарські препарати. Свою позицію комітет аргументував тим, що у проекті держбюджету-2003 на фінансування охорони здоров’я передбачено на 3,6 відсотка менше, ніж цього року. А асигнування на закупівлю лікарських засобів на 200 млн. грн. менші від мінімально потрібних. Тобто решту витрат на купівлю медикаментів має взяти на себе той, хто їх потребує.