У  Нікітському ботсаду перед грудневими приморозками розквітнув бузок і не відцвітають хризантеми на їх уже традиційному осінньому балу.
Ця виставка єдина у своєму роді не лише тому, що ботсад має одну з найкращих у світі колекцію хризантем — чверть тисячі сортів та гібридів: кліматичні умови дають змогу побачити під відкритим небом, як пишно квітнуть одночасно і гігантські великоквіткові, і дрібні бордюрні сорти.
Тут вам розкриє безліч таємниць квітка, яку в Японії звали імператорською, дозволяли милуватися лише обраним, навіть забороняли дарувати, хоча за повір`ями хризантема приносить довголіття, повертає молодість, її вживають у їжу, а на пелюстках настоюють вино.
Нині мода на рудий «Плюшевий ведмедик». У світі квітів править стиль арт-деко, і бордюрні малюки нових сортів, чимало з яких ще навіть не мають назв, пишаються наймоднішими палевими, теракотовими й іншими відтінками, для створення кожного з яких потрібно кілька років сумлінної праці. Селекціонери кажуть, що хризантеми люблять щоденні японські поклони, а поливати їх найкраще потом.
Навіть зима не в змозі зупинити цього буяння барв унікальних квітів, дерев і кущів, переведених природознавцями «Нікіти» на осінньо-зимовий біологічний календар. Їх несподівана, оригінальна краса вражатиме відвідувачів Саду і серед заметів. Фахівці вважають дивом абелію великоквіткову, яка цвіте й після Нового року, мальовничу дафну лавролисту і абрикос Муме. Голоквітковий жасмин, як і на своїй батьківщині — в Китаї, перед морозами безстрашно вибухнув жовто-золотистими кетягами, давно скинувши листя. Діждали своєї пори передзаметільного розквіту і пахучі кремові пелюстки з малиновою серединкою зимоцвіту раннього, кримський стаж якого налічує вже 170 років.
На зимовий розклад буяння перейшла й саркокока низька, білі квіти якої дивуватимуть нас аж до березня. Ніде, крім як у «дідуся кримських парків», не побачите ви і гібридний суничник, чий родич, суничник великоплідний, нині саме заряснів червоними плодами і водночас розпускає нові пелюстки. Всю зиму квітнутиме й калина лавролиста.
Диво «Нікіти» триває і шириться. Бо саме звідси ці квіти розпросторюються на весь сонцедайний півострів: у санаторії, міські сквери, парки, на присадибні ділянки, дачі — досі схожі на пишну клумбу, ніжновеселкові кольори якої здатен притлумити лише крижаний подих зими. Щоправда, прикрашають рідкісними рослинами свої обійстя любителі екзотики не завжди чесним шляхом —науковці скаржаться, що крадіжки їхніх диво-витворів почастішали настільки, що стали вже справжнім лихом для «Нікіти».
Не легше і Ялті з усіма її прибережними селищами, де останнім часом новоявлені вельможі енергійно стягують у свої вілли й палаци не завжди праведно придбані щонайоригінальніші рослини Південнобережжя, включно з кількаметровими багаторічними крислатими пальмами та гліциніями.
Крим.