Український мандрівник-одинак Сергій Гордієнко закінчив транс’європейську подорож від Мурманська до Севастополя. Друзі-кримчани подарували йому симпатягу-лабрадора Ру, а мандрівник віддячив їм захопливими розповідями про те, як за дев’ять місяців він, штовхаючи найнеобхіднішу поклажу на зробленому з двох велосипедних коліс візку, відмовившись від усіх зручностей цивілізації, подолав 5,7 тисячі кілометрів. Спочатку — на лижах по Кольському півострову до Білого моря, далі — пішки тайгою до Петрозаводська, потім — на байдарці шляхом «із варягів у греки» до Дніпропетровська, звідти — Чумацьким шляхом прийшов до Криму.
Мандрівник говорить, що так він вивчає міграцію давніх народів. Особливий дослідницький інтерес викликають зібрані ним фото і відеоматеріали з історії невеликих суден слов`ян і готів, зокрема віднайдений ним у новгородських болотах човен XІІ століття, який нині реставрують у місті Холм.
Детальний звіт про мандри він передасть ЮНЕСКО, бо працює в його регіональному центрі у Дніпропетровську завідувачем відділу історії і краєзнавства. До цього «вічний подорожній» пройшов майже 18 тисяч кілометрів: двічі підкорював Північний полюс, побував у Антарктиді, Південній Америці, Північній Африці. Найбільше зрадіють поверненню «українського Одіссея» дружина і двоє дітей. Але й ця їх зустріч буде недовга, бо вже днями «мандрівний філософ», як називають Сергія Гордієнка друзі, планує вирушити у кругосвітню подорож. Уже не наодинці, а з лабрадором Ру.
Крим.