Ранкове засідання 11 квітня

 Парламентська хроніка

Пропозиції щодо ціни на газ та об’ємів його закупівлі відправлено до «Газпрому», і Україна чекає на відповідь, повідомив під час години запитань до уряду міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

Під час доповіді міністр ще раз нагадав, що Росія встановила Україні політичну ціну на газ — майже 480 дол. США за 1000 куб. м, і що країна не може піти на оплату політичної, економічно невиправданої ціни. Отож ведуться інтенсивні переговори щодо реверсних поставок газу з Європи. За словами Ю. Продана, нині кордони постачання газу відкриті з Польщі та Угорщини. Проте поки що це невеликі обсяги постачання — майже 20 млн. куб. м газу на добу.

Міністр енергетики та вугільної промисловості також  повідомив, що 15 квітня вирушить до Словаччини, де вестимуться переговори щодо реверсних поставок газу з території Словаччини. «Однак є різні політичні питання, у тому числі зі словацької сторони, які ми також збираємося вирішувати», — зауважив він. Важливо також, щоб транзит газу, який здійснює Росія нашою газотранспортною системою, не переривався. «Щодо цього ми ведемо переговори з Європейською комісією, яка в цілому розуміє ситуацію», — сказав міністр.

Відповідаючи на запитання Олександра Чорноволенка стосовно економії енергоресурсів, міністр зазначив, що економія насамперед буде направлена на заміну газу альтернативними видами палива — вугіллям, мазутом тощо. Олександра Кужель («Батьківщина») закликала уряд відкрити механізм формування цін на тарифи ЖКГ. «Монополісти мають відкрити формування ціни, бо в тарифи закладається велика інвестиційна складова. Поки ми громадянам не розповімо, що тариф є зрозумілим, у нас ніколи не буде довіри», -зауважила вона. Підтримуючи цю пропозицію, Ю. Продан запропонував, щоб профільний комітет проаналізував усі складові ціни на газ та електроенергію. «Якщо говорити відверто, там є зловживання монополістів», — сказав він.

Далі заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський поінформував депутатів про результати роботи ТСК з питань підготовки проекту закону про розвиток і застосування мов в Україні, головою якої він є.

За його словами, було проведено п’ять засідань комісії, більшість з яких, щоправда, відбулися без необхідної для ухвалення рішень кількості депутатів. Р. Кошулинський нагадав, що комісія за основу взяла проект закону про порядок застосування мов в Україні, підготовлений робочою групою на чолі з екс-президентом Леонідом Кравчуком.

«Цей проект свого часу був розроблений з метою вдосконалення та внесення змін до закону про засади державної мовної політики України, який викликав неоднозначне сприйняття в суспільстві та став приводом для збурення. Норми закону гармонізують та вдосконалюють мовне життя країни на базі єдиної державної мови. Розробники виходили з того, що досягти злагоди в суспільстві можна лише за умов чіткого визнання, що у нас є державна мова, і є права всіх інших груп населення за мовною ознакою. Проект не лише декларує ці права, а й детально виписує механізм їх реалізації», — сказав він.

Водночас заступник глави парламенту зауважив, що комісія ухвалила рішення направити цей документ до міжнародних експертних середовищ: Венеціанської комісії, ОБСЄ, Ради Європи, представників усіх нацменшин для отримання їхньої оцінки і для подальшого вдосконалення цього проекту.

У свою чергу Голова Верховної Ради Олександр Турчинов зазначив, що у підсумку має бути підготовлено збалансований закон: «Ми врахуємо зауваження і європейських інституцій, і нацменшин. Після цього комісія доопрацює проект, і внесе його до сесійної зали».

Народні депутати обговорили також проект закону про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань.

В Україні проблема захисту громадян, які страждають на орфанні захворювання, на законодавчому рівні досі залишається невирішеною. Як наслідок, відсутній перелік таких захворювань та єдиний державний реєстр осіб, які страждають на ці хвороби.

Запропонований законопроект дає визначення «рідкісного (орфанного) захворювання» та передбачає низку правових положень, спрямованих на профілактику та лікування рідкісних захворювань. Щоправда, ухвалення цього законопроекту вирішено перенести на наступний тиждень, адже у сесійній залі не було достатньої кількості депутатів. Звертаючись до керівників фракцій, головуючий закликав їх провести роз’яснювальну роботу зі своїми колегами, «щоб ми не ганьбили парламент України перед нашими виборцями, які на відміну від народних депутатів регулярно ходять на роботу».

Під час ранкового засідання головуючий повідомив, що заступником голови фракції ВО «Свобода» обрано Олега Панькевича. А також про входження народного депутата Віталія Крутія до фракції «УДАР» та про вихід із фракції Партії регіонів народних депутатів Андрія Пінчука і Віктора Турманова.

Звернувши увагу на проблему сумісників, глава парламенту закликав депутатів, щоб вони визначилися, де працюватимуть — в уряді чи парламенті — та найближчим часом повідомили про своє рішення. До речі, зранку під стінами парламенту відбувся нечисленний мітинг активістів, які вимагали, щоб депутати-сумісники склали свої депутатські повноваження.

На початку засідання Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що на шахті імені Скочинського в Донецьку через викид метану стався вибух, внаслідок якого загинуло сім осіб. Народні депутати вшанували хвилиною мовчання загиблих шахтарів. Глава парламенту повідомив також, що на місці трагедії працює урядова комісія. А міністр енергетики та вугільної промисловості запевнив, що за результатами розслідування будуть зроблені жорсткі висновки.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

ДОВІДКОВО

Кількість нозологічних форм рідкісних (орфанних) хвороб у світі сягає 8 тисяч, з них понад 5 тисяч захворювань — спадкові. Ця група захворювань має важкий, хронічний, прогресуючий перебіг, супроводжується формуванням дегенеративних змін в організмі. Понад 75 відсотків орфанних захворювань вражають дітей, з яких до 30 відсотків помирають у віці до 5 років, 50 відсотків таких захворювань призводять до інвалідності.

Юрій Продан — міністр енергетики та вугільної промисловості України.

Іван Стойко, Михайло Апостол, Ксенія Ляпіна, Олег Медуниця.